Ny opfindelse giver bedre kræftundersøgelser

11/11/2010 14:15

Nick Allentoft

Danskere har udviklet et leje til MR-scannere, der kan halvere tidsforbruget på scanningsundersøgelser af kræft. Samtidig giver det en billedkvalitet, der er op til tre gange så god som den, vi kender i dag. ”Det er en lille revolution inden for MR-scanning. Med en simpel og billig løsning kan vi nu forbedre diagnostikken af kræft,” siger Erik Morre Pedersen, overlæge på Radiologisk Afdeling på Århus Universitetshospital.

Han har i samarbejde med virksomheden X-tend ApS og Ingeniørhøjskolen i Århus over de

seneste to år udviklet et specialdesignet leje i glasfiber, der gør MR-scanning langt mere effektiv.

Lejet er baseret på en teknologi, som gør det muligt at helkropsscanne patienten med et halveret tidsforbrug og med en markant forbedret billedkvalitet.

”Det betyder både grundigere undersøgelser af den enkelte patient og øget produktivitet på sygehusene”, forklarer Erik Morre Pedersen, som til daglig arbejder med billeddiagnosticering af kræft.

Flaskehalsproblemer
Opfindelsen kan komme til at betyde, at patienter hurtigere kan blive undersøgt for kræft.

”I princippet kan vi tilbyde dobbelt så mange patienter en MR-scanning af hele kroppen med det samme tidsforbrug,” siger han.

Og det er der ifølge Kræftens Bekæmpelse behov for.

”Vi har store flaskehalsproblemer, når det gælder kræftundersøgelser. Det er vigtigt at huske, at selv kort ventetid kan forringe chancerne for overlevelse,” udtaler Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Bedre diagnosticering og behandling
Grundige kontrolforsøg har vist, at lejet forbedrer den eksisterende billedkvalitet med op til tre gange så høj opløsning. Det betyder, at lægerne med større sikkerhed kan spore kræft i kroppen.

”Lægens diagnosticering bliver mere præcis. Vi har bedre mulighed for at opdage kræft i et tidligt stadie og for at se, om kræften har spredt sig. Ved at scanne patienten fra top til tå reducerer vi risikoen for at overse metastaser,” siger Erik Morre Pedersen.

Scanningsbillederne kan blandt andet bruges til at se, hvor godt kræftmedicinen eller strålebehandlingen virker, så lægerne hurtigt kan finde frem til den optimale behandlingsform for den enkelte patient.

På projektbasis har Århus Universitetshospital allerede gennemført de første 30 MR-scanninger på mennesker med det nye leje. Lægerne forventer at tage lejet i brug i daglig drift allerede i starten af det nye år, når alle sikkerhedsgodkendelser er på plads.

FLERE OPLYSNINGER

· Udviklingsprojektet er et samarbejde mellem virksomheden X-tend ApS, Radiologisk Afdeling på Århus Universitetshospital og Ingeniørhøjskolen i Århus.

· Det nye leje hedder X-tend Table Top og passer til mange af Philips MR-Scannere. Det er en simpel og billig optimeringsmulighed for den eksisterende scannerbase.

· X-tend har alle kommercialiseringsrettigheder til X-tend Table Top og har netop skrevet kontrakt med Philips Healthcare, som er leverandør af MR-Scannere til hele verden.
 

Mest Læste

Annonce