Privat leverandør svigtede igen og igen: Kommune får alvorlig kritik for at svigte sit tilsyn

Privat plejefirma har fået flere hundrede klager over svigt i forhold til medicinering, rengøring og personlig hygiejne. Nu kritiseres Lolland Kommune for ikke at have grebet ind, men borgmesteren undrer sig over, at styrelse kritiserer kommunen, før sagen er afgjort.

Styrelsen for Patientsikkerhed retter alvorlig kritik af Lolland Kommune for at have svigtet sin kontrol med det private plejefirma Pleje Plus, skriver TV2.
 
Firmaet har fået mindst 250 klager fra borgere og pårørende, der beretter om svigt hvad angår medicinering, personlig hygiejne og rengøring.

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Og det er et alvorligt problem, at kommunen ikke har grebet ind, siger Anette Lykke Petri, der er enhedschef ved Styrelsen for Patientsikkerhed til TV2.

- Vi finder det meget kritisk, at kommunen ikke tidligere har reageret over for de her rigtig mange klager, der har været over Pleje Plus, siger hun.
 
Styrelsen gik ind i sagen og bad kommunen om en redegørelse, efter at TV2 i februar fremlagde, at kommunen havde fået omkring 250 klager, siden plejefirmaet overtog en del af hjemmeplejen på Lolland sidste sommer.
 
- Vi savner, at kommunen som overordnet tilsynsmyndighed havde grebet ind og handlet langt tidligere, end de har gjort. Vi har aldrig før set, at der ophober sig så mange klager et enkelt sted, uden at kommunen reagerer, siger Anette Lykke Petri til TV2.
 
Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserer særligt Lolland Kommune for 14 sager, der omhandler medicinering. I de tilfælde kunne det enten ikke dokumenteres, at medicinen var blevet givet, eller om borgeren havde fået sin medicin rettidigt. 
 
Styrelsen oplyser, at sagen ikke er endeligt sagsbehandlet. Derfor vil de ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvilke konsekvenser sagen kan få for Lolland Kommune. Sagen bliver drøftet på et møde i styrelsen på tirsdag. Det kan ikke udelukkes, at der kan blive tale om et påbud, skriver TV2. 
 
Borgmester forundret over kritik
Lolland Kommune bliver kritiseret af Styrelsen for Patientsikkerhed for ikke at have grebet ind overfor et plejefirma, der har fået flere hundrede klager fra patienter og pårørende. Men det er utilfredsstillende, at Styrelsen for Patientsikkerhed har rettet kritik, før sagen er afgjort, siger Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune.

- Jeg bliver meget bekymret, når en myndighed går ud og udtaler sig om en sag, som endnu ikke er afgjort. 

Den endelige afgørelse i sagen er nemlig ikke blevet truffet. Derfor undrer borgmesteren sig over, at en enhedschef i styrelsen allerede er gået ud og har udtalt sig kritisk. 
 
- Vi tager selvfølgelig kritik til os, men vi skal have kritikken først. Vi skal have en endelig afgørelse. Og den har vi simpelthen ikke fået endnu, siger borgmesteren.
 
Sagen bliver drøftet på et møde i Styrelsen for Patientsikkerhed på tirsdag. Det kan ikke udelukkes, at der kan blive tale om et påbud, skriver TV2. Det er det private plejefirma Pleje Plus, der har modtaget de omkring 250 klager, som beretter om svigt, hvad angår medicinering, personlig hygiejne og rengøring. 
 
Anette Lykke Petri, der er enhedschef ved Styrelsen for Patientsikkerhed har udtalt, at det er et alvorligt problem, at kommunen ikke har grebet ind tidligere, skriver TV2.
 
- Vi finder det meget kritisk, at kommunen ikke tidligere har reageret over for de her rigtig mange klager, der har været over Pleje Plus.
 
- Vi savner, at kommunen som overordnet tilsynsmyndighed havde grebet ind og handlet langt tidligere, end de har gjort, siger hun til TV2.
 
Borgmesteren har ikke yderligere kommentarer, før han får den endelige afgørelse på tirsdag.
 
/ritzau/
Emneord: Lolland Kommune, Tilsyn, OPS, Offentligt privat samarbejde, Plejeområdet, Privat velfærd, Styrelsen for Patientsikkerhed, 160317, Pleje Plus, Hjemmeplejeområdet, Holger Schou Rasmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Ritzaus Bureau har i mere end 100 år haft en helt særlig rolle i det danske samfund. Men bureauet er hverken kongeligt eller ”officielt”. Siden etableringen i 1866 har Ritzaus Bureau været privat...
Aktivitet: Artikler: 5217

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Politik
  Landdistrikter kritiserer: Regeringen fjerner alle byfornyelsesmidler

  Regeringens beslutning om at tage flere millioner kroner fra byfornyelsesindsatserne for i stedet at bruge dem på jobpræmie og bandepakke møder hård kritik fra Landdistrikternes Fællesråd.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige