Pulje skal styrke den kommunale madservice

25 mio. kr. på finansloven skal sætte gang i eksperimenter, der kan forbedre kvaliteten af maden til hjemmeboende borgere. Kommunerne skal have fokus på ernæring og drage omsorg for de ældre - det giver mere mad i maven.

Kan maden til de hjemmeboende gøres mere appetitvækkende? Det kan kommunerne nu søge om penge til at eksperimentere med - gennem puljen ’Bedre mad til ældre i eget hjem’. Sundheds- og Ældreministeriet har netop åbnet puljen, der har ansøgningsfrist den 1. juni. Men det er ikke gjort alene med  f.eks. ved at vælge andre typer emballager, tilberedningsformer eller transport, som det har været nænvt. 

Appetitten skal vækkes
På finansloven for 2017 er der afsat 25 mio. kr. til eksperimenterne, og ældreminister Thyra Frank håber, at puljen vil skubbe til de kreative ideer.
- Det er vigtigt for livskvalitet og sundhed at maden til de ældre er lækker, frisk og velduftende. Mange ældre døjer med nedsat appetit, og derfor er det afgørende, at den mad, de får bragt til døren, vækker appetitten og giver dem lyst til at spise, siger ministeren.

Derfor kan jeg også kun hilse puljen og muligheden velkommen. De 25 mio. kr. er et sted at starte. Selvom der allerede har været eksperimenteret med emballage, mærkning mm., er der fortsat mange dilemmaer at tackle. Vi må konstatere, at mange mener, at maden ser kedelig ud, så kedelig at det er svært at tænke forbi indpakningen og nå frem til den konklusion, at maden i pakken er velsmagende. Så nytænkning er bestemt velkommen.

Der skal følge omsorg med maden
Jeg håber dog også, at pengene også kan bruges på at’ holde øje med de gamle’, der modtager madservice. Vi ved, fra de kommuner, der i flere år haft fokus på ernæring i hjemmeplejen, at det har betydet mere mad i maven.  Vi ved, at det virker, når der samarbejdes og drages omsorg.

Vi kommer ikke ud over, at der er borgere, der skal have maden bragt. Men måske skal vi samtidig gentænke muligheden for at transportere borgeren frem til maden, til åbne cafeer på plejecentrene, som der engang var mange flere af. Her er der mulighed for at servere et dejligt måltid og vække appetitten samtidig med, at borgerne aktiveres, og vi kan modvirke ensomhed.

Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 42 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige