Rigspolitichefen efter afsløringer af millionrod: Vi har været mere fokuserede på at være operationelle

Jens Henrik Højbjerg erkender, at Rigspolitiet ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på udbudsregler.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender, at en ny analyse tegner et "sort billede" af politiets brug af konsulentydelser, som kræver alvorlig oprydning hos Rigspolitiet. 

- Vi skal være 100 procent sikker på, at det her aldrig kommer til at ske igen, siger han.

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Analysen fra Rigspolitiet fastslår, at man har hyret konsulenter for mindst 273 millioner fra 1. januar 2015 til 1. september 2016. 

Kun i 38 procent af tilfældene har man givet andre konsulenter mulighed for at byde ind på opgaven, som reglerne foreskriver. 

Et brud på reglerne, der er sket til trods for, at der i 2014 blev indført retningslinjer på området. De skulle råde bod på store fejl i de foregående år, der har givet anledning til en undersøgelse hos Kammeradvokaten. 

- Set i lyset af analysernes konklusioner må man konstatere, at vi som organisation har været mere fokuserede på at lave operationelle løsninger. Det har overskygget udbudsreglerne.

- Det undskylder på ingen måde, at udbudsreglerne ikke har været overholdt, og at vi som ledelse ikke har givet indkøbsreglerne den nødvendige opmærksomhed, siger rigspolitichefen. 

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, der har sikret to venner konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år fra 2011-2013, er blevet afskediget i februar efter afsløringer i pressen. 

Men rigspolitichefen vil ikke sige, om andre i politiet også bør afskediges på baggrund af de manglende udbud. 

- Det er først som sidst mit ansvar, at politiet overholder reglerne. Vi må erkende, at vores tiltag har været helt utilstrækkelige, siger rigspolitichefen. 

For at rydde op i Rigspolitiet skal et eksternt revisionsfirma blandt andet gennemgå indkøbsprocedurerne hos politiet inden udgangen af 2017. Samtidig laves der nye og strammere procedurer for indkøb. 

/ritzau/

Emneord: Rigspolitiet, Konsulenter, Udbud, OPS, Offentligt privat samarbejde, Jens Henrik Højbjerg, Udbudsregler, 130317
Ritzau på DenOffentlige.dk Ritzaus Bureau har i mere end 100 år haft en helt særlig rolle i det danske samfund. Men bureauet er hverken kongeligt eller ”officielt”. Siden etableringen i 1866 har Ritzaus Bureau været privat...
Aktivitet: Artikler: 5215

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige