Rigspolitichefen efter afsløringer af millionrod: Vi har været mere fokuserede på at være operationelle

Jens Henrik Højbjerg erkender, at Rigspolitiet ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på udbudsregler.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender, at en ny analyse tegner et "sort billede" af politiets brug af konsulentydelser, som kræver alvorlig oprydning hos Rigspolitiet. 

- Vi skal være 100 procent sikker på, at det her aldrig kommer til at ske igen, siger han.


Analysen fra Rigspolitiet fastslår, at man har hyret konsulenter for mindst 273 millioner fra 1. januar 2015 til 1. september 2016. 

Kun i 38 procent af tilfældene har man givet andre konsulenter mulighed for at byde ind på opgaven, som reglerne foreskriver. 

Et brud på reglerne, der er sket til trods for, at der i 2014 blev indført retningslinjer på området. De skulle råde bod på store fejl i de foregående år, der har givet anledning til en undersøgelse hos Kammeradvokaten. 

- Set i lyset af analysernes konklusioner må man konstatere, at vi som organisation har været mere fokuserede på at lave operationelle løsninger. Det har overskygget udbudsreglerne.

- Det undskylder på ingen måde, at udbudsreglerne ikke har været overholdt, og at vi som ledelse ikke har givet indkøbsreglerne den nødvendige opmærksomhed, siger rigspolitichefen. 

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, der har sikret to venner konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år fra 2011-2013, er blevet afskediget i februar efter afsløringer i pressen. 

Men rigspolitichefen vil ikke sige, om andre i politiet også bør afskediges på baggrund af de manglende udbud. 

- Det er først som sidst mit ansvar, at politiet overholder reglerne. Vi må erkende, at vores tiltag har været helt utilstrækkelige, siger rigspolitichefen. 

For at rydde op i Rigspolitiet skal et eksternt revisionsfirma blandt andet gennemgå indkøbsprocedurerne hos politiet inden udgangen af 2017. Samtidig laves der nye og strammere procedurer for indkøb. 

/ritzau/

Emneord: Rigspolitiet, Konsulenter, Udbud, OPS, Offentligt privat samarbejde, Jens Henrik Højbjerg, Udbudsregler, 130317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 5914

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige