Rosenkrantz-Theil: - Kommuner læser lovgivningen som Fanden læser biblen

Politik

26/02/2015 13:15

Suleman Haider

Formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), er utilfreds med den måde, som flere kommuner agerer i sygedagpengesager. Det skriver DR Syd i dag.

Ligesom Fagforfundet 3F mener hun, at flere sydjyske kommuner misbruger loven om sygedagpenge. 3F beretter om et boom af sager, hvor flere kommuner misfortolker sygedagpengelovens paragraf syv, og uretmæssigt stopper for udbetalingen af sygedagpenge til borgere.

- Der er nogle kommuner, der læser lovgivningen, som Fanden læser bibelen. Meningen med lovgivningen og med reformen er jo, at folk ikke skal kunne falde ud af systemet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR Syd.

- Når man er syg, så skal man have dækning, men det er bare ikke det, der er tilfældet rundt omkring, siger hun videre.

Pernille Rosentkrantz-Theil afviser, at nogle kommuners ageren i forbindelse med behandlingen af sygedagepengesager kan være et spørgsmål om kommunernes pressede økonomi.

- Pengene er jo stillet til rådighed, så jeg mener faktisk ikke, at der er nogen undskyldning. Vi har sat ekstra penge af til, at systemet kan gribe folk. Det er stik imod den lovgivning, vi har lavet, siger hun.

Hele beskæftigelsesudvalget skal mødes med beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) om kort tid, hvor de skal diskutere, hvad de skal stille op med kommunernes behandling af sygedagpengesager.

- Nu handler det om, at ministeren skal få kommunerne til at rette ind. Og det kommer de jo til på et tidspunkt. Kommunerne skal tage sagerne op igen og se at få hjulpet de stakkels mennesker, der sidder i en forfærdelig situation, siger Pernille Rosentkrantz-Theil.

Ifølge 3F har Sønderborg Kommune handlet i strid med reglerne i en konkrete sag om den 59-årige Alice Hansen.

Hun bor i Sønderborg og er af flere læger erklæret uegnet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Alligevel har Sønderborg Kommune smækket kassen med sygedagpenge i.

- Jeg kan mærke en kæmpe stressfaktor, jeg ryster indvendig. Jeg tuder hele tiden, og jeg kan slet ikke overskue min situation, siger hun til DR Syd og fortsætter:

- Jeg føler mig virkelig uretfærdigt behandlet. Hver gang jeg skal fortælle om min situation, begynder jeg at tude. Det er simpelthen så urimeligt, siger hun.

Men kritikken fra 3F afviser Tim Hansen, der er direktør på beskæftigelsesområdet i Sønderborg Kommune.

- I den her sag har vi forsøgt at leve op til lovens intentioner. Det har vi gjort på en ordentlig måde. Det er derfor, at vi har fået Ankestyrelsen til at se sagen igennem for at se, om vi har fulgt det lovgrundlag, der ligger, siger han.

Både Esbjerg, Sønderborg, Tønder og Aabenraa har oplevet en stigning i antallet af de såkaldte paragraf syv-klager. I gennemsnit har cirka hver tredje borger fået medhold i deres klage.

Tim Hansen er ikke overrasket over, at Sønderborg er en af de kommuner, der får flere klager - og hvor der samtidig har været en stigning i antallet af borgere, der har fået medhold.

- Der bliver jo skiftet lovgivning, og det betyder, at vi vil opleve en ny række klager på nogle nye områder, som vi ikke har været vant til før. Så det er kun en naturlig konsekvens af udviklingen af det konstante lovgrundlag, der bliver lavet om uafbrudt, siger Tim Hansen.

Chefkonsulent Camilla Treldal fra Kommunernes Landsforening er uforstående overfor den kritik, der bliver rettet mod kommunerne.

Men hun erkender, at den nye sygedagpengereform formentlig har skabt ændringer i kommunerne. Det er blandt andet i forhold til perioden, man kan modtage sygedagpenge, der ændres fra 12 måneder til fem måneder:

- Kommunerne er i gang med at implementere en ny sygedagpenge-reform. Det betyder blandt andet, at det tidspunkt, hvor man kigger grundigt på sagen, nu ligger tidligere. Men jeg kan ikke genkende billedet af, at kommunene skulle spekulere i at bruge paragraf syv, siger hun til DR Syd.

Camilla Treldal afventer derfor, om Ankestyrelsen giver borgerne medhold i deres klagesager i den kommende tid, før hun vil tage stilling til, om der er et problem på området.

 

 

 

 

Mest Læste

Annonce