​Sådan opnår det offentlige bedre længerevarende kontrakter

Ny rapport viser, hvordan det offentlige kan optimere både økonomi og kvalitet i langvarige kontrakter med private leverandører. Hent rapporten her.

Hvordan motiverer man en privat leverandør til at levere god kvalitet til en konkurrencedygtig pris gennem en langvarig kontrakt?

Spørgsmålet besvares i rapporten ”Incitamenter i længerevarende kontrakter”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde står bag. Rapporten giver offentlige myndigheder redskaber til at indgå længerevarende kontrakter, der motiverer de private leverandører til at levere tidsvarende løsninger gennem hele kontraktperioden.

Offentlige myndigheder oplever ofte fordele ved at indgå længerevarende kontrakter med private leverandører. Det kan for eksempel give synergieffekter at samle løsningen af flere opgaver eller betyde lavere totalomkostninger.
 
 
Men ved indgåelse af langvarige kontrakter foretager den offentlige myndighed ikke en jævnlig afprøvning af markedet. Det kan derfor være en udfordring at sikre, at aftalen er tidssvarende i forhold til kvalitet og pris i hele kontraktperioden.

I rapporten beskrives blandt andet, hvordan ordregiver kan benytte følgende tiltag for at motivere den private leverandør til en effektiv og kvalitetsbevidst opgaveløsning i hele kontraktperioden:

 • Leverandøren får andel i gevinster ved effektiviseringer
 • Gevinster fra for eksempel energibesparelser eller stigende billetsalg finansierer projektet.
 • Krav om effektivisering
 • Belønninger og anden form for bonus for opfyldelse af resultatmål
 • Krav om markedsmæssige vilkår for både pris og kvalitet i hele kontraktens løbetid
 
Formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, Mai Buch, siger:
 
"Der er ikke tidligere lavet lignende undersøgelser i Danmark. Derfor håber vi, at denne rapport kan give de offentlige myndigheder nyttige redskaber til at indgå længerevarende kontrakter, der også er tidssvarende i forhold til pris og kvalitet på den lange bane."
 
"Rapporten viser, at det ikke behøver at være så kompliceret. Eksempelvis kan kontrakten indeholde forskellige former for belønning til den leverandør, der formår at forbedre kvalitet og pris i løbet af kontraktperioden."
 
 
Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Rådet for Offentligt Privat Samarbejde, Udbud, Indkøb, OPP, Effektiviseringer, Rapporter
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1278 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige