Selv et arbejde på fem timer om ugen betyder noget

Velfærd

26/02/2014 11:36

Nick Allentoft

Randers Kommune har siden sommeren 2013 oprettet godt 150 såkaldte mikrofleksjob til mennesker med meget begrænset arbejdsevne. Stillingerne, der er på mellem 2 og 10 timer om ugen, er en stor succes for den enkelte – og for arbejdspladserne.

Det kan nærmest virke til at være for lidt til at give mening - at have et arbejde på kun 2-10 timer om ugen. Ikke desto mindre har Randers Kommune siden sommeren 2013 oprettet hele 85 af den slags stillinger på kommunale arbejdspladser og godt 60 på private arbejdspladser.

Muligheden for at oprette stillingerne - de såkaldte mikrofleksjob til mennesker med stærkt begrænset arbejdsevne - er kommet i forbindelse med regeringens reform af fleksjob og førtidspension. Og i Randers har det været en stor succes.

”Vi har rigtig gode erfaringer med mikrofleksjobbene. De betyder, at mennesker, der typisk har været ledige længe, men rigtig gerne vil arbejde i det omfang, de kan, nu har mulighed for det. Det har stor social værdi og er med til at skabe en positiv udvikling for den enkelte. Samtidig får en række arbejdspladser løst opgaver, som giver merværdi. I Randers Kommune har det fx betydet, at mange institutioner kan tilbyde en bedre service, end de kunne før,” siger Claus Omann Jensen, der er borgmester i Randers Kommune.

En del af samfundet

Palle Hollænder er ansat i et mikrofleksjob i fem timer om ugen på Bostedet Høvejen – et bosted for psykisk og fysisk handicappede. 2.5 time om onsdagen og 2.5 time om torsdagen, hvor den 55-årige tidligere skovarbejder henter beboerne fra aktiviteter og vedligeholder busserne. Derudover løser han praktiske opgaver på bostedet.

For ham er de fem timer om ugen det maksimale, han kan klare. Mange års opslidende arbejde både fysisk og psykisk har sat sine spor på ryg og sjæl, og han er træt, når han kommer hjem. Men han er alligevel glad for at komme af sted.

”Jeg blev godkendt til fleksjob, og jeg nåede at være ledig i godt tre år, inden jeg fik det her arbejde. Jeg synes, jeg er på en rigtig god arbejdsplads, og jeg kan godt lide at være her. Det betyder, at jeg nu kommer ud, ser nogle mennesker og på den måde er en del af samfundet,” siger Palle Hollænder.

Nogle kan pludselig arbejde flere timer

Det er Jobcenter Randers, der hjælper arbejdspladserne med at oprette stillingerne og matcher de ledige, der er godkendt til fleksjob med de ledige stillinger. Og selvom det også for jobkonsulenterne er nyt at finde arbejde til mennesker med så stærkt begrænset arbejdsevne, er det gået over al forventning.

”Det er kun meget få stillinger, som vi har måttet stoppe efter kort tid, fordi skånebehovet var for stort hos den enkelte. Men ellers er tilbagemeldingerne meget positive fra både arbejdspladserne og de medarbejdere, der er ansat i mikrofleksjobbene. Vi har endda oplevet, at nogle har udviklet sig så meget, at de nu kan arbejde flere timer, end både de og vi troede var muligt. Det er fantastisk at se den udvikling ” siger Lisbeth Jakobsen, der er leder af fleksjob-gruppen på Jobcenter Randers.

Randers Kommune vil på baggrund af de gode erfaringer arbejde målrettet med mikrofleksjob også fremover. Der er således planer om, at der skal oprettes yderligere 20-30 mikrofleksjob på kommunale arbejdspladser i løbet af 2014, og derudover planlægger jobcenteret en kampagne målrettet private virksomheder for at gøre flere opmærksomme på muligheden for at oprette mikrofleksjob.

Mest Læste

Annonce