Skoleelever giver Løkke nøglerne til Statsministeriet

Politik

30/01/2015 11:41

Nick Allentoft

Blå blok scorer en kæmpe valgsejr ved skolevalg 2015. Venstre bliver landets største parti med over 27 procent. Se resultat og reaktioner her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark skal have en ny borgerlig regering.

Sådan lyder konklusionen efter skolevalg 2015, hvor tusindvis af elever fra 8. og 9. klasse på 800 skoler landet over torsdag har været i stemmeboksen og stemt på det parti, de er mest enige med.

Resultatet viser, at Venstre bliver landets suverænt største parti med 27,4 procent. Socialdemokraterne får 17,6 procent, mens Liberal Alliance bliver landets tredjestørste parti med 11 procent af stemmerne.

Samlet får blå blok en komfortabel sejr med 105 mandater, mens rød blok må nøjes med 74.

Johannes Andersen, der er lektor ved Aalborg Universitet og forsker i unge og demokrati, er ikke overrasket over resultatet.

- Der har været flere tegn på, at de blå ville gå hen og vinde. Der er i øjeblikket en strømning blandt unge førstegangsvælgere mellem 18 og 20 år, som også går i den retning.

- Så valgresultatet bærer en interessant pejling om, at der ikke er så stor en forskel mellem aldersgruppe og førstegangsvælgere, siger Johannes Andersen.

Akkurat som når det rigtige folketingsvalg bliver udskrevet, har eleverne haft tre uger til at føre valgkamp i. Her har eleverne skullet vælge og lave kampagner for deres mærkesager samt sætte sig ind i partiernes politik.

Lektor: V-sejr på skoler skal tages med mange forbehold

De borgerlige skal slå koldt vand i det blå blod.

Det vurderer lektor og Ph.d. på institut for statskundskab på Syddansk Universitet Klaus Levinsen.

- Man kunne udlægge det som om, at vi har en kommende liberal ungdomsgeneration på vej. Det er muligt, men alligevel skal det tages med temmelig mange forbehold. Det kommer også an på, hvordan partierne har promoveret sig på de medier, som de unge benytter.

- Det tyder dog på, at de liberale partier har været mest synlige i de unges bevidsthed, men man skal være meget varsom med at tolke på resultatet, siger Klaus Levinsen.

Han peger desuden på, at unge kan være mere påvirkelige, når de skal træffe deres valg, og derfor kan klassekammeraterne også have haft en indflydelse, når krydset skulle sættes.

- Det kan have været klasseeffekter. Hvis der er en opinionsleder i en skoleklasse eksempelvis, kan det være, at mange i klassen har stemt det samme. Vi ved det ikke, men det er noget, man kan undersøge, siger Klaus Levinsen.

Samtidig kan de unge også være påvirket af den folkelige opinion, hvor blå blok i meningsmålingerne i lang tid har været foran rød blok.

- Hvis der i den generelle befolkning er en tendens mod højre og den borgerlige lejr, kan man have en hypotese om, at den slår ekstra stærkt igennem i forhold til ungdommen, så de bliver et termometer for, hvordan den politiske opinion ser ud, siger Klaus Levinsen.

Lykketoft: Vi har gjort de unge politisk interesserede

Selv om Socialdemokraterne tabte skolevalg 2015 til blå blok, tager Folketingets formand og socialdemokrat, Mogens Lykketoft, nederlaget med oprejst pande. Det vigtigste er nemlig, at eleverne har lært, hvordan demokratiet fungerer.

- Det er processen, der er det spændende, og som vi forhåbentlig får noget varigt ud af ved at gøre mange unge konkret politisk interesseret, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

- Jo tidligere de unge får lejlighed til systematisk at arbejde med politik, med diskussioner af mærkesager og afprøve synspunkter på hinanden. Jo større er chancen for, at de bruger deres stemmeret, når de får den, siger han.

Skolevalget finder igen sted i 2017, og Mogens Lykketoft håber på, at det vil fortsætte på den lange bane.

- Man skal helt systematisk gøre det til en øvelse forud for i hvert fald folketingsvalg, at de får den mulighed, siger Folketingets formand.

Ved skolevalg 2015 blev Venstre det største parti og fik 27,4 procent af stemmerne. Samlet fik blå blok 105 mandater mod 74 til rød blok.

- Det må vi se at få lavet om på, inden de får stemmeret, siger Mogens Lykketoft med et glimt i øjet.

Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der står bag skolevalget. Formålet med valget har været at motivere de unge til at tage del i demokratiet samt forberede dem på at stemme, når de får stemmeret.

FAKTA: Sådan stemte eleverne ved skolevalget 2015

 Resultatet fra skolevalg 2015 giver en solid valgsejr til blå blok, hvor Venstre bliver det suverænt største parti i Folketinget. Sådan fordeler stemmerne sig samt hvor mange mandater i Folketinget, de forskellige partier får:

* Venstre: 27,4 procent - 49 mandater.

* Socialdemokratiet: 17,6 procent - 32 mandater.

* Liberal Alliance: 11 procent - 20 mandater.

* Konservative: 10,5 procent - 19 mandater.

* Radikale Venstre: 9,8 procent - 18 mandater.

* Dansk Folkeparti: 9 procent - 16 mandater.

* SF: 7,7 procent - 14 mandater.

* Enhedslisten: 6 procent - 11 mandater.

* Kristendemokraterne: 0,9 procent - 0 mandater.

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.