Socialkrisen: SF-formand anklager kommuner for kassetænkning

Politik

21/08/2017 08:57

Nick Allentoft

"Mig bekendt tolker de andre kommuner ikke lovgivningen ulovligt," siger S-medlem af KBH Borgerrepræsentation mens SF-formand Olsen Dyhr direkte anklager kommuner for kassetænkning.

Vejen til at få en førtidspension er alt for lang og snørklet. Og det hænger i høj grad sammen med kommunernes sagsbehandling, hvor hensynet til økonomi opvejer alt andet. Det mener Pia Olsen Dyhr, der er formand for Socialistisk Folkeparti (SF), skriver Avisen.dk.

- Der er mange kommuner, der tænker bevidst i, at de kommer til at betale en større del af gildet, hvis de putter folk på førtidspension. Men det skulle helst ikke kun være det, der styrer, og bestemmer en vurdering af en arbejdsevne, siger partiformanden til Avisen.dk.

Nye tal fra Ankestyrelsen viser også, at der er store kommunale forskelle i tildeling af førtidspension. I 2016 var der otte borgere per 10.000 københavnere, der fik en førtidspension.

Det betyder, at København sammen med Vejen Kommune sidste år var den kommune, hvor det var sværrest at få tilkendt en førtidspension. I den helt anden ende af skalaen ligger Norddjurs, hvor 61 per 10.000 indbyggere sidste år fik tilkendt førtidspension.

Iben Nørup fra Aalborg Universitet, forsker i arbejdsmarked og førtidspension. Hun siger, at praksis svinger meget fra kommune til kommune.

- Der er enormt stor forskel i praksis i kommunerne i, hvordan de tilkender førtidspension. Det kan vi se også se på, hvor mange førtidspensioner de tilkender. Generelt er der meget rig mulighed for at fortolke loven ganske forskelligt. Vi har jo kommunalt selvstyre, så der ligger en oversættelsesproces hos kommunal politikerne og den kommunale administration, siger hun til Avisen.

Andreas Keil (S), der er medlem af hovedstadens beskæftigelses- og Integrationsudvalg, udelukker ikke, at der måske bliver tænkt lige lovlig meget på budgetter.

- Man kunne få mistanke om, at det har noget med økonomi at gøre, siger han og peger på, at det er den radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslevs ansvar.

- Det er meget mærkeligt, at selvom vi er den by i Danmark, som har langt de fleste udsatte borgere og potentielt flest førtidspensionister, er vi dem, der uddeler aller, aller færrest førtidspensioner. Og mig bekendt tolker de andre kommuner ikke lovgivningen ulovligt, siger Andreas Keil (S).

Anna Mee Allerslev har ikke ønsket at deltage i denne artikel.

Hele historien hos avisen.dk

Mest Læste

Annonce