Socialrådgivere: Bureaukrati får os til at svigte udsatte børn

Mere end 80 procent af socialrådgivernes tid i børnesager går med dokumentation. Dermed forhindres de i at udføre deres kerneopgave. Det er helt galt, mener Dansk Socialrådgiverforening, der på baggrund af en undersøgelse blandt medlemmerne kræver afbureaukratisering.

Det skriver Ugebrevet A4.
De skulle være ude og hjælpe udsatte børn og familier, men ifølge en rapport, som Dansk Socialrådgiverforening har udarbejdet på baggrund af en rundspørge blandt foreningens medlemmer, bruger de mere end 80 procent af deres tid bag en computerskærm. 

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid. Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Socialrådgiverne giver i undersøgelsen udtryk for at skærpede krav til kontrol, skriftlighed og dokumentation, som i kombination med alt for mange sager hos den enkelte rådgiver er blevet for stor en udfordring i deres arbejde.

Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt mener, at undersøgelsen giver et klart signal om, at arbejdet med børnesager er alvorligt belastet, og at der skal gøres noget for at, at socialrådgiverne igen kan få lov til arbejde dér, hvor deres indsats nytter noget.

30 år med moderniseringer

Ved et gensyn 30 år efter Moderniseringsprogrammets tilblivelse, er ligheden med nutidige forsøg på at reformere, effektivisere og modernisere den offentlige sektor skræmmende. Du genkender muligvis dele, der lige så godt kunne være skrevet i dag.

Læs mere her

- Undersøgelsen viser, at der i alle lag lige fra den nationale lovgivning til den lokale administration og omsætning af loven er behov for en afbureaukratisering. Målet må være, at socialrådgiverne kan få mere tid ude ved borgerne, hvor deres arbejde virkelig gør en forskel, siger han.

Kravene til dokumentation er vokset i kølvandet på en stribe meget omtalte sager gennem de seneste år, hvor kommuner ikke greb ind over for gruopvækkende misbrug og mistrivsel, men løsningen er ikke at begrave socialrådgivere i skriftligt arbejde, mener socialrådgivernes næstformand.

- Der er opstået en fejlfinderkultur i kommunerne, hvor man skærmer sig mod kritik ved at skærpe krav og skriftlighed. Der er kommet en meget stram styring. Men problemet er bare, at det kan have den modsatte effekt. For bureaukratiet i al dens omfattende kompleksitet binder os til skærmen og afholder os fra at være tæt på borgerne, påpeger Niels Christian Barkholt.

Emneord: Socialrådgivere, Nulfejlskultur, Bureaukrati, Sagsbehandling, Udsatte borgere, Niels Christian Barkholt, Undersøgelser, Ledelsesavisen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 921 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

 • 16.01.17 Ledelse
  Ny bog om distribueret ledelse: Ingen leder står alene

  Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.

 • 05.01.17 Infrastruktur
  Dropper forhadt affaldsgebyr for virksomheder

  Gennem flere år har virksomheder været pålagt et forhadt og bureaukratisk affaldsgebyr. Nu dropper Holstebro Kommune helt gebyret i forventning om at regeringen som lovet afskaffer det i løbet af 2017.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige