Staten ser alene på prisen i hvert andet udbud

Ekspert kritiserer, at staten alt for ofte ser bort fra kvaliteten, når de skal bygge. Bygningsstyrelsen afviser.

Når staten skal bygge nyt auditorium til et universitet eller opføre en motorvejsbro, bliver der i hvert andet udbud alene fokuseret på prisen, skriver Fagbladet 3F.

Det dokumenterer en opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i. Opgørelse rummer alle 538 statslige byggeprojekter fra de seneste tre år.

Halvdelen af kontrakterne på at bygge de offentlige byggerier vælges ud fra kriteriet ”laveste pris”. Mens den anden halvdel vælges ud fra en samlet vurdering af ”det økonomisk mest fordelagtige”. Her spiller kvalitet og andre forhold en rolle i at vælge, hvem der får kontrakten.

Det store fokus på den laveste pris møder kritik fra lektor Lene Faber fra Aalborg Universitet, der har skrevet Ph.D-afhandling om netop udbudskriterier.

- Det undrer mig, at de ikke ser mere på det mest fordelagtige, men så tit kun ser på prisen nu og her. Det kan betyde, at vi får dyrere byggerier set over en årrække, fordi der bliver brugt billigere materialer, forklarer Lene Faber.

Lene Faber har tidligere arbejdet som byggeleder i entreprenøren NCC i en længere årrække. Hun frygter, at der bliver brugt dårligere materialer og valgt billigere løsninger, som ikke holder så lang tid, når staten ofte kun ser på den billigste pris.

- Jeg troede, de var blevet klogere, for det er ikke altid det billigste bud, der er bedst i længden, mener hun.

- Ingen privat bygherre ville finde på at vælge ud fra prisen alene. På den lange bane er det bedre at betale for eksempel fem procent mere, hvis man bliver hurtigere færdig, får bedre kvalitet og byggeriet holder længere, siger Lene Faber.

En af statens største bygherrer er Bygningsstyrelsen. Her er 63 procent af alle udbud afgjort ved ”laveste pris”, viser aktindsigten.

Jurachef Bo Kobber Petersen forklarer, at styrelsen de senere år stadig oftere kigger på andre ting end prisen. Men fortsat afgøres de fleste udbud ved at tage det laveste bud.

- Det, vurderer vi, er det bedste for sagen. For det meste er der ikke så meget kvalitet at konkurrere om, fordi vi har detaljeret projektet relativt dybt, siger Bo Kobber Petersen.

Spørgsmål: Går I ikke glip af den løsning, der er bedst på lang sigt, når I ikke fokuserer på kvalitet, men kun ser på laveste pris?

- Vi synes, at når man ser på det statslige byggeri, har vi leveret rimelig fornuftige kvalitative resultater, siger Bo Kobber Petersen.

Emneord: Byggeprojekter, Udbud, Statens økonomi, Udbudskultur, OPS, Offentligt privat samarbejde
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1277 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige