Staten vil købe kampfly for 30 milliarder uden samfundsøkonomisk analyse

Danmarks nært forestående indkøb af nye kampfly for op mod 30 milliarder kroner bliver gennemført uden en samfundsøkonomisk analyse af konsekvenserne, skriver Ingeniøren.

Fravalget af en sådan analyse er i strid med de anbefalinger, Rigsrevisionen kom med i en beretning fra 2009 om det historisk store våbenkøb – en beretning, hvis konklusioner både Forsvarsministeriet, Finansministeriet, det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium samt Statsrevisorerne tilsluttede sig.


Rigsrevisionens beretning er desuden baseret på Forsvarsministeriets egne planer:

‘Arbejdsgruppen forventes derudover at foretage en vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser ved en anskaffelse af nye kampfly samt usikkerheden forbundet med de vurderede omkostninger,’ skrev daværende forsvarsminister Søren Gade (V) således i et notat fra 2008 om købet af nye kampfly.

Det var meningen, at den samfundsøkonomiske analyse skulle ligge klar inden Folketingets valg af afløseren for de danske F-16, som nu kun er få måneder væk, men en aktindsigt i analysen, som Ingeniøren har begæret, viser altså, at analysen slet ikke bliver gennemført:

‘Til besvarelse af din anmodning kan jeg oplyse, at Forsvarsministeriets Nyt Kampfly Program ikke har udarbejdet egentlige samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger i relation til den forestående kampflyanskaffelse,’ skriver kontorchef Jonas Märcher Ottosen fra Forsvarsministeriets kampflykontor til Ingeniøren.

Partierne i forsvarsforligskredsen, som senest i foråret 2016 skal vælge flyvevåbnets nye kampfly, er ikke blevet orienteret om, at den samfundsøkonomiske analyse er sløjfet:

»Det er nyt for mig, at der ikke bliver lavet en samfundsøkonomisk analyse, og det undrer mig, at vi i forligskredsen ikke har fået en forklaring på den beslutning. Til gengæld er det positivt, at man alligevel i kampflykontoret bruger betydelige ressourcer på at belyse konsekvenserne af indkøbet,« siger Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører for Socialdemokraterne.

I stedet for en egentlig samfundsøkonomisk analyse sammenligner kampflykontoret de tre kandidater i et beslutningsgrundlag fordelt på fire delområder: En strategisk, en militærfaglig, en økonomisk og en industriel evaluering.

Den økonomiske og den industrielle evaluering indeholder elementer, som almindeligvis ville indgå i en samfundsøkonomisk analyse. Men kampflykontoret understreger flere gange i sit svar til Ingeniøren, at der ikke bliver tale om en samfundsøkonomisk analyse.

Rigsrevisionen oplyser til Ingeniøren, at man forventer at foretage en ny undersøgelse af beslutningsgrundlaget, når beslutningsgrundlaget er færdiggjort, og Folketinget har truffet en beslutning om afløseren for F-16. Rigsrevisionen fastlægger først de konkrete revisionskriterier efter en kommende forundersøgelse, men vil inddrage anbefalingerne fra beretningen i 2009.

Emneord: Kampfly, Forsvaret, Samfundsøkonomi, Søren Gade, Jonas Marcher Ottosen, Forsvarsministeriet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1094 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.07.17 Politik
  Regeringen nedsætter landsbyudvalg

  Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har nedsat et udvalg, der skal sætte et fornyet fokus på landsbyernes fremtid, og hvordan de kan være levedygtige. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er blandt medlemmerne.

 • 14.07.17 Politik
  Landdistriktsmidler til 51 nye projekter i hele landet

  Erhvervsministeriets landdistriktspulje har netop tildelt 11 millioner kroner til en række projekter rundt i landdistrikterne.

 • 04.07.17 Politik
  Vallekile er Årets Landsby 2017

  Landdistrikternes Fællesråd og foreningen Landsbyerne i Danmark har kåret Vallekilde i Odsherred Kommune som Årets Landsby.

 • 06.09.16 Velfærd
  DIF og Forsvarsministeriet samarbejder om hjælp til sårede soldater

  Forsvarsministeriet har bevilget godt fem millioner kroner til det succesrige DIF Soldaterprojekt. Som en del af servicetjekket af veteranindsatsen udvides indsatsen nu til også at omhandle veteraner, der er blevet ramt psykisk efter at have været i krig.

 • 07.09.14 Politik
  Ny tænketank skal give os bedre måltidskultur

  Fødevareminister Dan Jørgensen har nedsat en tænketank, der vil gøre vores ganer mere modige og danskerne mere aktive i køkkenet. Formand er tidligere minister Søren Gade, og andre medlemmer tæller Claus Meyer, Christian Bitz, Adam Price og Ældresagens formand Bjarne Hastrup.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige