Sidste år blev statsstøtte for 244,5 millioner kroner givet til organisationer håndplukket af embedsmænd i strid med forvaltningsprincipper om konkurrence eller åbenhed.

Statsstøtte på en kvart milliard uddeles i det skjulte

Politik

22/08/2014 08:16

Nick Allentoft

Trods Zornigsagen uddeler flere ministerier millioner af kroner til organisationer via lukkede puljer.

Sidste år blev statsstøtte for 244,5 millioner kroner givet til organisationer håndplukket af embedsmænd i strid med forvaltningsprincipper om konkurrence eller åbenhed. 

Det viser aktindsigter, som Politiken har fået om samtlige ministeriers brug af de såkaldte tildelingspuljer, som kun udvalgte organisationer og kommuner kender til og har mulighed for at søge.

Tidligere i år afskaffede socialminister Manu Sareen (R) ministeriets brug af de lukkede puljer for at skabe "fuld gennemsigtighed" og sikre, at alle får "lige og fair" adgang til at søge statsmidler. 

Det skete efter omfattende kritik af den såkaldte Zornigsag, hvor en udvalgt organisation blev særbehandlet. 

Socialministeriet, som i 2013 uddelte 77 millioner kroner i lukkede puljer, er imidlertid ikke alene om den kritiserede praksis. 

Udenrigsministeriet uddelte nemlig sidste år 95,6 millioner kroner i lukkede puljer, By og- Boligministeriet fordelte 60,6 millioner kroner og Sundhedsministeriet 11,3 millioner kroner, skriver Politiken fredag.

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, kritiserer de lukkede puljer for at være på kanten af det lovlige og langt over kanten af god forvaltningsskik.

- Det er mærkeligt, at det kan være så svært for ministerierne at rette ind efter reglerne. Risikoen er, at hvis man ikke tilfældigvis lige ved, hvem der er de relevante tilskudsmodtagere, så risikerer man at udelukke nogen, som har de bedste projekter, siger Sten Bønsing til Politiken.

Sundhedsministeriet håndplukkede i 2013 behandlingscentret Den Lille Prins til at lave telepsykiatri i udkantsområder for en million kroner. Men efter kritikken af Socialministeriet stopper Sundhedsministeriet fra nytår med at uddele penge i lukkede tildelingspuljer.

- Vi ønsker at skabe fuld transparens om puljemidlerne, så derfor vil samtlige puljer fremover blive fordelt efter åbent opslag, så alle interesserede kan søge om tildeling af midlerne, siger økonomichef Kis Thuesen i en skriftlig kommentar til Politiken.

FAKTA: Derfor droppede Socialministeriet lukkede puljer

Efter kritik i sagen om tildelingen af en million kroner droppede Socialministeriet de lukkede puljer.

* Den såkaldte Zornig-sag, hvor daværende socialminister Annette Vilhelmsen (SF) tildelte én million kroner til Huset Zornig før udløbet af en millionpuljes ansøgningsfrist, fik den efterfølgende socialminister Manu Sareen (R) til at indlede en undersøgelse af ministeriets tildeling af midler.

* Undersøgelsen blev gennemført med bidrag fra Kammeradvokaten. Den skulle blandt andet kigge på de såkaldt lukkede puljer, der kun meldes ud til en afgrænset og på forhånd defineret gruppe af mulige ansøgere.

* Undersøgelsen konkluderede blandt andet, at lukkede puljer gør det svært at sikre den mest relevante ansøgerkreds samt at sikre tilstrækkelig gennemsigtighed og åbenhed i forvaltningen af tilskud.

* Derudover konkluderede undersøgelsen, at inddragelse af politiske aftaleparter - eksempelvis satspuljepartierne - i den konkrete sagsbehandling af tilskudsordninger giver anledning til "meget alvorlige betænkeligheder" i forhold til forvaltningsretten og retssikkerhedsmæssige aspekter.

* Analysen fik Manu Sareen til at varsle "markante ændringer" i Socialministeriets administration af puljemidler. Han har derfor afskaffet de lukkede puljer og sikret vandtætte skotter mellem forvaltning og politikere ved at præcisere, at de politiske aftaleparter ikke skal godkende tilskud.

* I 2013 uddelte Socialministeriet 77 millioner kroner i lukkede puljer. Ifølge Politiken blev der i alt uddelt for 244,5 millioner kroner fra lukkede puljer fra de forskellige ministerier.

* Som følge af undersøgelsen har også Sundhedsministeriet valgt at droppe de lukkede puljer. Ministeriet uddelte i 2013 11 millioner kroner fra lukkede puljer.

Kilde: Ritzau, Socialministeriet og Politiken.

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce