Storbylandsby med omvendt integration

Velfærd

04/06/2014 18:42

Karen Thougård Pedersen

I denne uge flyttede beboerne ind i Storbylandsbyen nord for Århus. Her skal socialt udsatte og 'almindelige' danskere bo dør og dør og sammen skabe et levende bomiljø.

Et gadekær med hønsehold. En fælles scooter. En udendørs stenovn. Øvelokaler, så man kan spille HØJT!

Der var masser af gode ideer, til hvad der kan gøre Storbylandbyen til et levende fællesskab, da Østjysk Bolig og Socialt Udviklingscenter SUS tidligere på året holdt informationsmøde for kommende beboere i Storbylandsbyen.

I denne uge flyttede beboerne så ind. Bil efter bil med traileren fuld af flyttekasser trillede ind ad den lange indkørsel på Marienlystvangen nord for Århus.

Omvendt integration

Storbylandsbyen er et unikt boligområde, som bygger på tanken om omvendt integration. Ideen er at bringe forskellige mennesker med forskellige ressourcer sammen og skabe et socialt bæredygtigt miljø, der fremmer inklusion.

20 træhuse med i alt 40 boliger samt et fælleshus danner rammen om Storbylandsbyen. Beboerne er en blanding af tidligere hjemløse, socialt udsatte og 'almindelige' danskere fra kolonihaverne på nabogrunden og Østjysk Boligs venteliste. Sammen med en vicevært skal de gøre Storbylandsbyen til et rart sted at bo. 

Lyst til fællesskab

- Beboerne er en sammensætning af folk med mange forskellige sociale udfordringer og talenter. Det er første gang i Danmark, man etaberer et sådant boligomårde og beder beboerne skabe et fællesskab. Man flytter ikke ind i Storbylandsbyen for at redde andre, man skal have lyst til at bo der og bidrage til fællesskabet, siger chefkonsulent Bernhard Jensen fra Social Udviklingscenter SUS.

Storbylandsbyen er et samarbejde mellem Østjysk Bolig, Aarhus Kommune og SUS. Efter 18 år på tegnebrættet er den nu en realitet.

Læs mere om Storbylandsbyen på SUS' hjemmeside og på Østjysk Boligs hjemmeside.

Se film om Storbylandsbyens historie:

 

Storbylandsbyen kort

  • 20 træhuse med i alt 40 boliger.
  • 35 boliger på 40 m2 og 5 boliger på50 m2. På alle husene er det muligt at lave en tilbygning på 10 m2.
  • Huslejen er hhv. 3.900 og 4.400 kr. om måneden, man kan søge boligsikring.
  • Husene varmes op med solceller.
  • I fælleshuset er der vaskefaciliteter, kontor, køkken og fællesrum.

Kontakt i SUS
Bernhard Jensen, chefkonsulent
tlf. 5120 9076, [email protected]

Mest Læste

Annonce