Danske Bank, Falck og så mange andre: De moralsk åndsvage

Ledelse

11/02/2019 09:21

Nick Allentoft

Før i tiden blev folk, der havde en adfærd, der stødte kraftigt an mod den gængse moral, diagnosticeret ”Moralsk Åndsvage". I dagens Danmark er en række personer aktuelt helt ude af trit med samfundets moral, skriver Benedicte Strøm.

En del mennesker med stort ansvar synes at have bekræftet hinanden i, at der gælder et andet (eller intet) moralkodeks for dem.

Peter Goll, tidligere direktør i Falck og medansvarlig for Falcks kommunikationsstrategi, der havde til formål at skabe utryghed og bekymring i forhold til konkurrenten Bios. Han forsvarer blandt andet sin adfærd med følgende:

”Det var en sag, der fik lov at fylde alt for meget i Falcks organisation, og der blev handlet for meget med følelserne frem for med fornuften”

Med den kommentar har Peter Goll indstillet sig selv til gruppen af moralsk åndsvage. Han har tydeligvis ikke begreb om, hvad følelser er. I Falck har ledelsen hverken handlet med eller udvist følelser. Det er netop det, der er så umoralsk. Hvor vi andre tænker ambulanceberedskab. Folk i nød. Liv og død. Så tænkte de i Falck på mistet omsætning og marked.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Derfor kan Peter Goll tage Falcks tidligere topledelse, Allan Søborg og Morten R. Pedersen i hånden og sammen med Palle Smed stille sig op i køen af moralsk åndsvage. I køen står også Falcks ejer, Lundbeckfonden. Fonden udtaler nemlig til Børsen: , “Havde vi som ejer eller havde bestyrelsen vidst, hvad der foregik, var det blevet stoppet”.

Tilbage i juni 2015 klager Bios til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Bios mener, at Falck saboterer selskabets indtog i Danmark blandt andet ved at hæmme muligheden for at ansætte redere. Vil Lundbeckfonden virkelig have os til at tro på, at en så alvorlig klage ikke er noget, der blev drøftet i Falcks bestyrelse?

Det samme kan man spørge kommunikationsbureauet, Advice, om. Bureauet arbejdede i 2014-2015 for Falck med Black PR. I det skjulte deltog de i at formidle negative historier om Bios med det formål at påvirke ambulancereddere til at overveje job hos Bios. I en pressemeddelelse skriver Advice:

”Ved en umiddelbar gennemlæsning af afgørelsen kan vi konstatere, at vi på flere parametre ikke lever op til de værdier og standarder, vi har, og de forventninger omverdenen har til os”.

I Advice var et team bestående af en partner og et par medarbejdere sat til at arbejde for Falck – en opgave, der ifølge Advice var fortrolighedsstemplet. Men skruer vi tiden tilbage til 2015, så var aviserne fulde af skriverier om det voldsomme opgør mellem Falck og Bios. Var der i den periode ingen af Advice´s 8 partnere, der spurgte ind til karakteren af teamets opgave for Falck?

Det var bare et udpluk af moralsk åndsvage fra Falck-sagen.

Så har vi Danske Bank-sagen med den daværende topledelse i form af Ole Andersen og Thomas Borgen, hvor sidstnævnte ifølge Børsen har udtalt:

”Banken har fejlet i den estiske situation, og jeg tager det ultimative ledelsesansvar og trækker mig”.

Nej Thomas Borgen, Banken har ikke fejlet. Både du og Ole og hovedaktionærerne i Bankens bestyrelse har kendt til en ufattelig stor omsætning i en meget lille estisk afdeling. I må have haft en helt anden moral i Danske Bank, for sagen kandiderer til Verdens Største Hvidvasksag.

 

Skyder skylden på samfundets moral

Nordea´s topledelse konstruerede selskaber, der skulle bruges til skatteunddragelse i Panama og er også involveret i hvidvasksag. Bestyrelseformanden er netop blevet udskiftet, og i den forbindelse udtaler bankens direktør, Casper von Koskull til Finanswatch: 

"Vi kan være en del af en mere bæredygtig og ansvarlig banksektor, og når vi kigger tilbage i tiden, så har vi måske ikke været det. Men samfundets normer var nok også anderledes på det tidspunkt.”

Læg mærke til den fortælling, der er ved at sprede sig i Finanssektoren. 

De påstår, at samfundets moral for få år tilbage var en anden end nu. Tidsånden dengang var anderledes, undskylder den ene topleder efter den anden. De synes ligefrem at mene, at det er uretfærdigt, at de i dag skal stå på mål for deres fortids synder. ”I dag skal man være renere end sne som topleder”, er det blevet sagt.

Undskyld, det har bare aldrig været god borgermoral, at banker hjalp deres velhaverende klienter med at skjule penge i skattefrihed. Heller ikke for 5-10 år siden. Og det er jo netop derfor, at I holder det skjult!

 

Det moralske kompas og tidsånden

I 2018 måtte ATP´s tidligere direktør, Christian Hyldahl, gå af grundet 10 år gamle rævekager. Han havde nemlig spillet en ledende rolle i Nordeas udbytteskandale.

I 2016, da han blev udpeget som ny direktør i ATP, sagde han til Børsen, at den type fiflerier var ”helt inde på midten af banen” og at ”jeg synes ikke, at vi har noget at skamme os over”. I 2018 måtte han så gå af.

I rekrutteringsfirmaet Odgers Berndt-son forklarer Troels Gjerrild til Børsen om de krav, der vil blive stillet til Hyldahls efterfølger:

”Tidsånden har ændret sig. For 10-15 år siden var det vigtigere at tjene penge – nu gælder det også om, hvordan man har tjent penge. Derfor skal den nye topchef have et godt moralsk og etisk kompas.”

Tidsånden?

Nej Troels, dit eget moraske kompas er helt ude af kurs. For 10-15 år siden ville folk også have været dybt forargede over Nordeas rolle i den store europæiske udbytteskandale, som anslås at have kostet os skatteydere og statskasserne mere end 410 mia kr. Vi kendte bare ikke til den!

Og med den sag får vi så også Bech-Bruun på banen. Firmaet rådgav tysk bank, som har spillet en central rolle i sagen om svindel med dansk udbytteskat for 12.7 mia kr. Bech-Bruun tjente samtidig penge på at undersøge samme skattesag for Skatteministeriet og forklarer om deres dobbeltrolle:

”Som advokatfirma indgår vi i flere klientforhold, som vi ikke bare kan oplyse andre klienter om.”

Desværre er listen af Moralsk Åndssvage ikke udtømt her….

  Noter: Mere om de moralsk åndssvage her. Du vil nok reflektere betydeligt over koblingen.

Mest Læste

Annonce