Sundhedsministeriet nøler i sag om konventionsbrud

Danmark bryder menneskerettighederne, siger Justitsministeriet. Men Sundhedsministeriet har god tid. Kritik af nøl, skriver Information.

Det er nu mere end fem måneder siden, Justitsministeriet vurderede, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når dansk lovgivning forhindrer indsatte i fængsler i at søge om patienterstatning. Det skete efter en række artikler om sagen i Information.

Alligevel er loven endnu ikke blevet ændret. Sundhedsministeriet venter nemlig på en analyse, som skal vurdere, om Patienterstatningens generelle dækningsområde skal udvides. Men analysen har været undervejs siden 2013 og ventes først klar i slutningen af 2015.

»Det er kritisabelt,« siger professor og ekspert i menneskerettigheder ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter til Information.

»Når Justitsministeriet har konstateret, at det her er diskrimination i strid med Danmarks menneskeretslige forpligtelser, er det eneste rigtige hurtigst muligt at få lavet en ændring af den her lov.«

Han undrer sig over, at Sundhedsministeriet venter på en analyse, når vurderingen fra Justitsministeriet er klar. Det samme gør Peter Vedel Kessing, der er jurist og seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

»Danmark har en forpligtelse til at få ændret den her lov, og jeg synes, det tager meget lang tid,« siger han. »Jeg ville forvente, at man fremskynder den her proces, så vi ikke risikerer nye brud på menneskerettighederne.«

Loven om patienterstatning blev vedtaget i 2003, og Peter Vedel Kessing vurderer, at de indsatte, der har fået afslag på patient-erstatning i de seneste 12 år, har mulighed for at få medhold, hvis de efterprøver deres sag ved en domstol.

Patienterstatningen oplyser, at man siden 2011 har modtaget 18 klager fra nuværende og tidligere indsatte. Heraf har 15 fået afslag, mens de resterende tre, som alle er fra 2015, er blevet sat i bero. Bag de 18 klager gemmer sig dog efter alt at dømme et langt større antal af fejlbehandlede indsatte, som har undladt at klage, fordi de ved, at de netop ikke har været omfattet af Patienterstatningen. Det vurderer formand for den retspolitiske forening KRIM, Claus Bonnez. Han kalder det »yderst kritisabelt«, at loven ikke er ændret.

»Men myndighederne har åbenbart meget bevidst accepteret, at man krænker menneskerettighederne – i hvert fald i en periode.«

Information har gennem en længere periode forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), men ministeren har ikke ønsket at udtale sig om sagen, før analysen er færdiggjort. SF’s sundhedsordfører Jonas Dahl kalder det »fuldstændig uholdbart« og vil nu spørge ministeren, hvornår loven bliver ændret.

Emneord: Patienterstatning, Sundhedsministeriet, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, Justitsministeriet, Indsatte i fængsler
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1029 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.05.17 Politik
  Her er regeringens udkast til Ytringsfrihedskommissionen

  Regeringen vil sammen med et bredt flertal af Folketingets andre partier nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Læs justitsministerens udkast til kommissorium her.

 • 13.04.17 Velfærd
  Ungdomskriminaliteten falder fortsat

  På ti år er antallet af mistanker og sigtelser mod 10 til 17-årige mere end halveret. Drenges kriminalitet er dog for første gang i de sidste ti år steget. Det viser en ny rapport som du kan hente her.

 • 30.01.17 Politik
  Her er regeringens nye bandepakke: Presset på bander og rockere skal øges

  Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen ind mod rocker- og bandekriminalitet.

 • 25.01.17 Infrastruktur
  Regeringen placerer den nye politiskole i Vejle

  Regeringen har besluttet at placere den nye politiskole i Vejle. Det sker på baggrund af, at der i Rigspolitiets rapport om en politiskole i Vestdanmark er vurderet 45 eksisterende bygninger i Vestdanmark, og at bygningen i Vejle samlet set vurderes at være den bedste.

 • 19.12.16 Politik
  Respektpakken vedtaget: Skrærpet straf for chikane mod offentligt ansatte

  Overfald og chikane af politibetjente, socialrådgivere og fængselsbetjente bliver fra det nye år straffet langt hårdere. Folketinget har i dag vedtaget en lang række tiltag fra den borgerlige Respektpakke, som alle skal styrke respekten for det fælles. Justitsministerens nye lov træder i kraft i slutningen af december.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige