Thulesen afviser medansvar for kommunernes ældrebesparelser

Der kan være gode grunde til, at Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer i stort omfang er med til at skære ned på ældreområdet i kommunerne, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Ofte vil alternativet være værre - og under alle omstændigheder tilhører det endelige ansvar SR-regeringen.


Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der hjemvendt fra ferie for første gang kommenterer Politikens gennemgang af Dansk Folkepartis rolle i kommunale besparelser på ældreområdet. Gennemgangen, som Politiken bragte for en uge siden, viser, at DF er med i budgetforlig i 57 af de 66 kommuner, som i år har beskåret udgifterne per ældre. Partiets involvering i besparelserne er sket, på trods af at de ældre er en mærkesag for partiet. I årevis har DF på Christiansborg efterlyst flere penge til området.

Spørgsmål: Er det ikke et tomt slag i luften, at I herinde siger, at vi skal tilføre flere penge, og så derude, hvor man rent faktisk skal prioritere området, der er I med til at skære ned?

»Nej, vi skal i Folketinget selvfølgelig vurderes på vores evne til at sikre kommunerne en økonomi, der gør, at vi kan prioritere ældreområdet. Så skal man i den enkelte kommune vurderes på, hvordan man prioriterer sin økonomi. Der må det være det enkelte byrådsmedlems og den enkelte kommunes ansvar, hvordan man prioriterer i den situation, de er i«, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Spørgsmål: Som leder af partiet tager du altså ikke noget ansvar for de nedskæringer, der er sket i de 57 kommuner?

»Præmissen for det spørgsmål er lidt tricky. Fordi jeg tager jo ansvar for, om vi er med til at sikre kommunerne en økonomi, så man blandt andet kan prioritere de ældre. Det er jo det, vi kæmper for. Hvis man så sidder i en konkret kommune, som har en dårlig økonomi og må skære til på alle leder og kanter, og vores folk desværre også må være med til at finde penge på ældreområdet, så tager jeg selvfølgelig også et ansvar for, at de er bragt i den situa tion, hvis jeg har haft mulighed for at få indflydelse på det. Lige nu har jeg jo ikke haft indflydelse på det. Jeg har jo ikke haft indflydelse på Langeland Kommunes økonomi«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

For at sikre bedre forhold for landets ældre lægger Thulesen Dahl samtidig op til, at genindføre en ældrepulje i den kommende finanslov med en ny milliard kroner og nye kriterier, der skal sikre, at pengene når helt ud på plejehjemmene. En lignende pulje blev fjernet i den seneste aftale om kommunernes økonomi.

»Vi bryder os ikke om, at den her øremærkede ældremilliard er forsvundet fra aftalen. Derfor har vi også gjort det klart, da vi sagde ja til aktstykket i Finansudvalget, at vi i finanslovsforhandlingerne vil kræve ældremilliarden tilbage«, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Emneord: Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, Velfærdsdebat, Besparelser, Ældreomsorg, Ældreområdet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1225 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.03.17 Infrastruktur
  SDU får millioner til nyt projekt: Vil udvikle robot-sosu'er til plejehjem

  Robotten serverer vand, bærer vasketøj og følger ældre til frokoststuen. Samtidig kan robotten tolke følelser som træthed. Nu får projektet mio i støtte.

 • 31.01.17 Velfærd
  Forskning i bedre livskvalitet for ældre

  Større livskvalitet for aktive ældre gennem velfærdsinnovation er et af hovedtemaerne i et nyt stort innovationsfondsprojekt, hvor University College Sjælland er partner.

 • 07.12.16 Velfærd
  Ældresagens fremtidsstudie: Ældreplejen er uværdig og får os til at frygte alderdommen

  Ældre Sagens Fremtidsstudie 2015 har spurgt mere end 4000 danskere i alderen 50-89 år om deres forventninger til fremtiden. Studiet dokumenterer sort på hvidt, at de ’yngste ældre’ – de 50-59-årige og dermed fremtidens pensionister - er de mest bekymrede for alderdommen. På en række punkter frygter de ligefrem alderdommen og de konsekvenser der måtte følge med.

 • 26.09.16 Velfærd
  Her er den nationale demenshandlingsplan

  PRESSEMEDDELELSE – Tre nationale mål og 27 konkrete initiativer skal løfte demensindsatsen og gøre Danmark demensvenligt. Sundheds- og ældreministeren vil sikre en højere og mere ensartet kvalitet i behandlingen og plejen af mennesker med demens og i hjælpen til de pårørende.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige