Tøjproducenten Neutral øger sammen med EU-blomsten standarden for bæredygtighed

“Certified okay” er tøjvirksomheden Neutrals underspillede slogan. Men det vil ikke være forkert at sige, at virksomheden arbejder hårdt på at være mere end det.

I år kan EU-Blomsten fejre 25 års jubilæum. Det grønne og blå logo pryder i dag en bred vifte af produkter, der har det til fælles, at de hører til blandt de mindst miljøbelastende inden for produktets kategori.

Mærket har i et kvart århundrede gjort det lettere og mere overskueligt for indkøbere og forbrugere at købe miljøvenligt, men også virksomheder og producenter kan se fidusen i at have fælles standarder. Blandt de mange produkter med EU-Blomsten er bukser, t-shirts og bluser fra den danske tøjvirksomhed Neutral. Virksomheden har været licenshaver siden 2008, og mærket har i al den tid været en integreret del af virksomhedens forretning.


Neutral er resultatet af mere end 20 års erfaring med den konventionelle tekstilindustri, hvor grundlæggerne Lars Bech og Christina Larsen var vidner til, at et konstant pres for lavere priser medførte et stigende pres på natur og mennesker. Med den oplevelse i bagagen opstod ønsket om at gøre en forskel.

Målet blev at producere tøj, hvor sociale, etiske og miljømæssige aspekter er tænkt ind. Men at sælge bæredygtighed kan være som at sælge elastik i metermål, og derfor er standarder og certificeringer en måde at sikre, at løfterne om bæredygtighed ikke bare er tom snak, mener Josefine Koch Jürgensen, som er ansvarlig for kommunikation og forretningsudvikling hos Neutral:

Vejen mod at lykkes var at producere tøj i overensstemmelse med de højeste internationale bæredygtighedsstandarder, hvilket sikrer en uafhængig garanti for, at Neutrals produkter er i orden helt fra bomuldsmark til det endelige produkt. Det var derfor naturligt for Neutral at ansøge om EU-Blomsten, da vi mener, den har den højeste miljømæssige standard.”

Neutral er, udover EU-Blomsten, også certificeret med GOTS, Fairtrade, SA8000 og Oeko-Tex, og vedvarende energi bruges i produktionen.

Fra meromkostning til konkurrencefordel
Det er en grundlæggende præmis for Blomsten-certificeringen, at kravene hele tiden bliver skrappere. Og det har ikke altid været nemt at følge med de skærpede krav i Blomstens kriterier i løbet af de knap ti år, som Neutral har været licenshaver:

EU-Blomsten strammede kriterierne for, hvilke kemikalier der kunne bruges til farvning, og Neutral blev derfor nødt til at udvikle komplet nye farvemidler sammen med leverandørerne for at leve op til den nye standard”, fortæller Josefine Koch Jürgensen.

Det har været et langt og sejt træk for virksomheden, der har stået over for hård konkurrence fra meget større virksomheder på et svært marked. Men der tegner sig også et billede af, at det hårde arbejde har båret frugt. Virksomheden er vokset med omtrent 400 % over de seneste 3 år, i takt med at forbrugerne er blevet mere bevidste om tøjbranchens udfordringer. Og Neutral oplever, at bæredygtighed er ved at udvikle sig fra en meromkostning til en konkurrencefordel, fortæller Josefine Koch Jürgensen:


”For det første bliver forbrugere mere og mere bevidste om bæredygtighedsudfordringen, også i relation til tekstiler. For det andet begynder producenter at se fordelen i at producere bæredygtigt og at møde nye markedskrav såvel som at understøtte fundamentet for fremtidig business ved at bruge ressourcer ansvarsfuldt.”

EU-Blomsten og den bæredygtige fortælling
Når 74 % af danskerne går op i, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet, giver Blomsten rigtig god mening for både virksomheden og miljøet.

Men der er stadig meget, der kan gøres for at øge kendskabet. Derfor er bæredygtig storytelling en vigtig del af Neutrals markedsføring. Kunder, som eksempelvis UNHCR, L’Oréal, Malmö Kommune, Kolmården og Roskilde Festival, har mulighed for at co-brande sig med Neutral og dermed signalere deres engagement og støtte til en mere bæredygtig tøjindustri.

Og EU-Blomsten er et vigtigt hjælpemiddel i arbejdet med at skabe en positiv miljøkommunikation. Så gennem et tæt parløb med EU-Blomsten og stigende interesse blandt kunderne for bæredygtighed, er Neutral godt i gang med at gøre tøjindustrien lidt mere okay.

Emneord: Forum for Bæredygtige Indkøb, OPS, Offentligt privat samarbejde, Nøglehulsmærket, Miljømærkning, Josefine Koch Jurgensen, Miljømærkning Danmark, Forbrugertillid, Bæredygtig udvikling, Indkøbsaftaler, 080617
Sekretariat for Grønne Indkøb på DenOffentlige.dk Sekretariat for Grønne Indkøb betjener Forum for Bæredygtige Indkøb samt Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Forum for Bæredygtige Indkøb er nedsat af miljøministeren for at fremme det mi...
Aktivitet: Artikler: 22 | Events: 3 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige