Topchef om Forenede: Der var svindel og bedrag

Ledelse

05/09/2016 11:21

Nick Allentoft

Rester af danske børns madpakker i skraldespande måtte meget lavtlønnede, rumænske rengøringsarbejdere spise, mens de i mange timer om dagen gjorde rent på skoler for Forenede Service. Det skriver Fagbladet 3F.

Rumænske rengøringsarbejdere blev installeret i en chefs kælder uden vand, varme, elektricitet og toilet, mens andre østarbejdere boede på en anden chefs altan i flere år. Det skriver Fagbladet 3F.

Skandalerne har siden Fagbladet 3Fs afsløringer i 2012 ramt underleverandører til Danmarks næststørste rengøringsfirma, Forenede Service. Flere af underleverandørerne er blevet dømt i retten for grov økonomisk udnyttelse af medarbejdere, brug af illegale medarbejdere, grov skatte- og momssvindel eller for omfattende bedragerier eller tyverier i Danmark.

Ledelsen hos koncernen Forenede har hele tiden nægtet ethvert kendskab til underleverandørernes metoder. Men nu står de to centrale personer i firmaets oprydning efter skandalerne for første gang frem og fortæller til Politiken og Fagbladet 3F om udbredt snyd og bedrag hos Forenede Service. Der udmærket kendte til forholdene hos dem, der gjorde rent på mange skole og institutioner i Nordsjælland.

Det fortæller Forenede Services tidligere, mangeårige bestyrelsesformand Steen Gede, som fra juli 2012 til februar 2016 var administrerende direktør, og den tidligere sikkerhedschef Jens Nielsen, der stoppede i firmaet i januar 2016.

- Overfladen var pæn, men bagved var der svindel og bedrag. Det var ikke bare enkelte steder. Det var bredt ude i firmaets organisation, at folk snød og bedrog, siger Steen Gede, der tidligere har været koncernchef i virksomheder som Dagrofa, Berlingske og FDB.

Steen Gede fortæller, at han på sin første dag som administrerende direktør hos Forenede Service blev ringet op af en mand, der præsenterede sig som en af Forenede Services hidtidige underleverandører.

- Du bliver nødt til at give mig dit kontonummer, for jeg skal vide, hvor jeg skal sætte pengene hen, sagde manden ifølge Steen Gede, der blev overrasket over spørgsmålet og bad om at få budskabet gentaget.

- Han mente seriøst, at han ville betale mig for at komme tilbage som underleverandør, siger Steen Gede.

Tidligere sikkerhedschef i Forenede, Jens Nielsen, fortæller, at han fandt flere eksempler på, at underleverandører til Forenede Service har benyttet østeuropæere til at gøre rent på offentlige institutioner i 12-15 timer i døgnet – nogle gange mere – til en løn på 3.000 kroner sort om måneden.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra regionsdirektør Michael Krogh og koncerndirektør hos Forenede, Carsten Clement.

Men til Politiken oplyser Carsten Clement, at Michael Krogh, der er søn af firmaets stifter Peer Krogh, ikke ønsker at udtale sig.

Koncerndirektøren afviser, at det var almindelig praksis, at underleverandører forsøgte at betale bestikkelse for at få arbejde for Forenede Service.

- Nej, det er selvfølgelig ikke noget, vi har haft kendskab til, har været praksis for Forenede Services underleverandører, siger Carsten Clement til Politiken

Mest Læste

Annonce