Udenlandske virksomheder topper liste over arbejdsskader

Der bliver anmeldt to-tre gange så mange arbejdsskader på virksomheder med udenlandske ejere som i firmaer med danske ejere her i landet i gennemsnit.

Det viser en analyse af ejerforhold blandt virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader, som Fagbladet 3F har foretaget. Det er sket på baggrund af en omfattende aktindsigt fra Arbejdsskadestyrelsen.

Ifølge opgørelsen er der seks virksomheder på top 10-listen, som er udenlandsk ejet. Det drejer sig om Hilton Foods, LM Wind Power, Aviator, SP Pork, Scandlines og Haribo.

Af disse er LM Wind Power, Aviator og Scandlines også ejet af kapitalfonde. Disse virksomheder anmelder typisk fem-seks arbejdsskader pr. 100 medarbejdere om året. Det er langt mere end gennemsnittet på 2,2 arbejdsskader pr. 100 medarbejdere.


Peter Hasle, professor ved Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet, ser med stor interesse på disse tal.

- Normalt er arbejdsmiljøet ikke højt prioriteret hos kapitalfonde. De har fokus på, hvordan de kan optimere værdien af virksomheden på kort sigt, så de kan sælge den igen med stort udbytte. Så det er meget tænkeligt, at der er en sammenhæng mellem mange arbejdsskader og ejerforhold, siger Peter Hasle.

Steen Thomsen, professor ved Center for Corporate Governance på CBS, finder det "tankevækkende", at udenlandske selskaber og kapitalfonde vejer så tungt på listen.

- Måske investerer de mindre i beskyttelse af arbejdsmiljø, fordi de har et højere krav om indtjening end andre virksomheder. Det er også muligt, at deres omdømme i Danmark ikke betyder så meget for dem, siger han.

Listen fra Arbejdsskadestyrelsen omfatter private, danske virksomheder med over 200 ansatte i perioden 2012-2014.

Emneord: OPS, Kapitalfonde, Offentligt privat samarbejde, Arbejdsskader, Arbejdsskadestyrelsen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 924 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

 • 12.01.17 Politik
  Regeringen igangsætter servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter

  Private virksomheder skal ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det er regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige