Branchedirektør Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne

Vi kan øge den offentlige produktivitet

Regeringens Produktivitetskommission rystede ikke på hånden, da den forleden kom med sin analyse af det offentlig-private samarbejde.

Giv de private virksomheder chancen for at vise, om de kan klare opgaverne i stat, regioner og kommuner på lige fod – eller bedre – end det offentlige selv, lød det klare budskab.

Listen over opgaver, der egner sig til at blive lagt ud i fri konkurrence inden for videnrådgivning er lang. Juridisk og teknisk rådgivning, it-udvikling, kommunikationsopgaver og HR lige for. Private videnrådgivere løser hver dag opgaver for det offentlige for at sikre energibesparelser, reducere antallet af sygemeldte og en lang række andre opgaver, som kan aflæses direkte på den bundlinjen.

Ved at lade private byde ind på en opgave sikrer man, at den løses af specialister med den fornødne erfaring, som er hentet fra adskillige andre lignende projekter. Herved opnår vi, at den viden, som rådgiverne får på de enkelte projekter, kommer nye kunder til gavn og kan give mulighed for eksport. Et eksempel er de danske rådgivningsvirksomheder Rambøll og COWI, som netop er resultatet af, at man i sin tid flyttede offentlige opgaver over i privat regi.

Jeg håber, at Produktivitetskommissionens anbefalinger om at invitere de private virksomheder inden for huskes i den offentlige debat, næste gang man drøfter det offentliges brug af konsulenter.

For brug af videnrådgivere er netop et eksempel på, at det ofte er mere hensigtsmæssigt at løse en opgave i privat regi. Enten fordi man i det offentlige ikke har kompetencerne selv, eller fordi det er mere produktivt.

Man burde med Produktivitetskommissionens anbefalinger vende spørgsmålet om og spørge, hvorfor opgaver, som kan løses privat, egentligt skal ligge i offentligt regi?

Debatindlægget er bragt den 20. februar i Børsen, Opinion, side 2.

Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 167 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 07.03.17 Ledelse
  Konference: At være leder i et demokrati i bevægelse

  Krav om vækst, udvikling og forandring er et grundvilkår i fremtidens kommunale selvstyre. Konferencen Chef i Teknik og Miljø 2017 stiller derfor skarpt på ledelsesopgaven i det moderne demokrati.

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 24.02.17 Ledelse
  Indstil en tekst til Sprogprisen.dk

  Har du læst en sprogligt suveræn tekst på de sociale medier? Er du faldet over en fængende hjemmesidetekst? Har du modtaget en mail eller et brev der er knivskarpt formuleret? Så indstil teksten til Sprogprisen.dk!

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige