Visumafslag skaber debat om tolkeaftale

Politik

03/08/2015 20:46

Nick Allentoft

En afghansk tolk hjalp danske soldater i Afghanistan, men må ikke komme til Danmark, fordi danske myndigheder vurderer, at han er en potentiel trussel.

Vi kan ikke udelukke, at du kan udgøre en trussel for Danmarks sikkerhed, så visum og asyl her hos os får du ikke.

Det var groft sagt budskabet fra de danske myndigheder til en 26-årig afghansk tolk tidligere i år.

Tolken havde arbejdet for de danske soldater i Afghanistan fra 2010 til 2012, og tilbage i marts i år vurderede de danske myndigheder, at der muligvis var risiko for, at Taliban var en trussel for ham. 

Alligevel afviste Udlændingestyrelsen at udstede et visum til tolken med den begrundelse, at det altså "ikke kan udelukkes", at han udgør en trussel mod Danmarks sikkerhed.

Flere partier, som i 2013 var med til at lave tolkeaftalen, har ytret bekymring om, hvorvidt den virker efter hensigten, som er at hjælpe de afghanske tolke, der arbejder for dansk militær i Afghanistan.

Forsvarsminister Carl Holst (V) forsikrer, at aftalen virker efter hensigten.

- Når jeg læser tolkeaftalen og den konkrete sag, så er det min bedste vurdering, at der intet er i vejen med den nuværende tolkeaftale.

- Jeg kan sige til dig 100 procent sikkert, at jeg har intet grundlag til at tro - på det baggrund af det materiale, jeg har fået forelagt i denne sag - at man kunne handle på andre måder, siger Carl Holst.

Tolken ved ikke, hvorfor de danske myndigheder er kommet frem til vurderingen af ham som en potentiel trussel.

Hos Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) minder formand Flemming Vinther myndighederne om, at tolkene skal behandles ordentligt.

- Man skal strække sig rigtig langt for at imødekomme tolkens ønsker, og skulle der så være en enkelt tolk eller to ud af 100, som tager fusen på os, ja, så lever vi nok med det.

- Det er folk, som frivilligt kommer til os og siger, at de vil hjælpe os, at de vil gå patruljer med os, hvor man risikerer sit liv.

- De sætter liv og lemmer på spil for os, mens de er tolke, og det er for mig nok til, at de næsten havde frit valg fra alle hylder, siger Flemming Vinther.

Enhedslisten kalder det uanstændigt, at tolken har fået afslag.

- Alle, der har arbejdet som tolke, skal have mulighed for at få visum. De har et særligt krav på at få visum. Men det er klart, at asylbehandlingen skal foregå på lige vilkår med andre asylansøgere, siger partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Carl Holst har trods sin tilfredshed med tolkeaftalen åbnet for, at den kan få et serviceeftersyn.

Godt, mener Socialdemokraterne og SF.

- Hvis aftalen ikke fungerer efter hensigten, må vi kigge på, hvordan vi kan få den til at fungere, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, mens SF's ditto, Holger K. Nielsen, tilføjer:

- Vi er nødt til at kigge på tolkeaftalen igen for at se, om man har administreret den for restriktivt. Grundlæggende er det hensigten at tolke, der hjælper danske soldater, ikke efterfølgende skal komme i klemme, siger Holger K. Nielsen.

Holger K. Nielsen foreslår, at tolken har krav på at vide, hvorfor han kan være til fare for Danmark. 

Det mener Henrik Dam Kristensen, der også er formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, dog ikke.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce