5 ud af 12 politikredse bryder tidsfrister for afhøring af børn

Velfærd

12/10/2017 07:52

Nick Allentoft

Børn, der har været udsat for overgreb, venter ofte for længe på at blive afhørt. Det kan skade deres sag.

Når politiet modtager en anmeldelse om et muligt overgreb mod et barn, skal barnet videoafhøres af en betjent inden for syv dage ifølge Rigsadvokatens retningslinjer.

Det er ikke tilfældet i alle af landets politikredse, hvor tidsfristen ofte overskrides meget. Det viser en ny opgørelse fra Rigsadvokaten ifølge Politiken.

Ifølge opgørelsen havde 5 ud af landets 12 politikredse i årets 6 første måneder en gennemsnitlig ventetid på over 30 dage.

Grænsen på syv dage er fastsat for at sikre, at børnene ikke glemmer vigtige detaljer fra overgrebet. Desuden sikrer det en lavere risiko for, at barnets udtalelser er påvirket af andre.

I 2016 blev der foretaget 800 videoafhøringer, og ifølge statsadvokat Jens Røn, der er chef for Kvalitetsafdelingen hos Rigsadvokaten, er det ikke realistisk, at alle videoafhøringer overholder grænsen.

- Der er sager, hvor det ikke er praktisk muligt, og hvor der er gode grunde til, at ventetiden er længere. Men den gennemsnitlige ventetid skal bringes ned, for det billede vi ser, det er ikke tilfredsstillende. Det er også politikredsene og Rigspolitiets holdning, siger han til Politiken.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) var i juni kaldt i samråd om sagen, hvor han kaldte situationen for uacceptabel.

- Jeg har en fuldstændig klar forventning om, at det her er bedre, når vi kommer til efteråret, sagde han ifølge Politiken.

Justitsministeren kaldte området et "main fokus" for ham som minister.

Ifølge Rigsadvokatens opgørelse er ventetiden stort set uændret i fire politikredse, mens den er steget hos mindst fire andre.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde man længst ventetid. Her ventede børn i gennemsnit 48 dage på en videoafhøring.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce