Ændringer i offentlighedslov indskrænker mere end de lemper, siger professor

Politik

21/02/2018 09:20

Freja Eriksen

Justitsministeriet vil ophæve omstridt regel i offentlighedsloven og erstatte den med to andre bestemmelser.

Med et nyt lovudkast lægger Justitsministeriet op til at ændre den omstridte offentlighedslov. Det skriver Information.

Partierne bag loven skal ifølge avisen mødes torsdag, og forinden har de fået tilsendt lovudkastet, som Information onsdag kan løfte sløret for. 

Embedsmændene i Justitsministeriet har arbejdet på at ændre offentlighedsloven som følge af et krav fra de tre små partier De Konservative, SF og De Radikale.

I sommeren 2016 forpligtede de hinanden på at få ændret den offentlighedslov, som de selv var med til at vedtage tilbage i 2013.

Partierne var særligt opsatte på at gøre op med den såkaldte ministerbetjeningsregel i lovens paragraf 24. Den mørklægger dokumenter, som indgår i eller kan tænkes at skulle indgå i betjeningen af en minister.

Vi skal "gøre skaden god igen", som De Radikales partileder, Morten Østergaard, udtrykte det i sin grundlovstale. 

Lignende udmeldinger var kommet fra de to andre partier.

Lovudkastet fra den konservative Søren Papes justitsministerium er kortfattet - knap halvanden side med kun tre paragraffer samt knap 30 sider med uddybende lovbemærkninger. 

Og selv om det fremgår af det nuværende regeringsgrundlag, at regeringen vil "lempe" paragraf 24, så tegner lovudkastet reelt til at indsnævre og begrænse adgangen til aktindsigt. 

Det mener offentlighedsrådgiver og forhenværende forskningschef på Journalisthøjskolen, Oluf Jørgensen. Ifølge ham er det kun ved første øjekast, at lovudkastet vil føre til mere åbenhed.

- Når jeg kigger nærmere på lovbemærkningerne i udkastet, må jeg konkludere, at aktindsigten bliver indskrænket, siger han til Information. 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Oluf Jørgensen var i sin tid medlem af Offentlighedskommissionen, hvis arbejde ledte frem til offentlighedsloven fra 2013. Han er kommet i besiddelse af lovudkastet og har givet det videre til Information.

Professor i forvaltningsret på København Universitet Michael Gøtze har også svært ved at få øje på åbningerne i lovudkastet.

Han mener, at forslaget er "ét skridt frem og ét tilbage".

Pape afviser mørkløgning: Vi vil lempe reglerne 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviser dog blankt eksperternes udlægning i onsdagens spørgetid i Folketinget. Her var han blevet bedt om at forholde sig til sagen af Dansk Folkeparti.

- Jeg kan fuldstændig og aldeles afvise de kommentarer, der er i dagens Information. Det, vi har lagt frem, er en lempelse af ministerbetjeningsreglen, siger Søren Pape Poulsen.

Det centrale i lovudkastet er, at den gældende paragraf 24 om ministerbetjening ophæves og erstattes af to nye paragraffer, skriver Information. Spørgsmålet er så, om det reelt vil være en lempelse.

Søren Pape Poulsen vil onsdag ikke gå nærmere ind i diskussionen, fordi forhandlingerne fortsat er i gang:

- Jeg kommer ikke til at kommentere yderligere på et forhandlingsforløb, der foregår. Jeg kan bare afvise, at det er korrekt det, der bliver skrevet om i dagens Information.

Partierne bag loven skal ifølge Information mødes torsdag. Før mødet havde de fået tilsendt lovudkastet.

Søren Pape Poulsen var blevet bedt om at forholde sig til sagen af Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF), der læste op af eksperternes kritik i Information.

Han spurgte ministeren, om udkastet var udtryk for "god konservativ retspolitik". Til det siger Søren Pape Poulsen:

- Jeg kan bare sige soleklart, at det, vi lægger frem, er en lempelse af ministerbetjeningsreglen.

I sommeren 2016 forpligtede De Konservative, SF og De Radikale hinanden på at få ændret den offentlighedslov, som de selv var med til at vedtage tilbage i 2013. 

Partierne var særligt opsatte på at gøre op med den såkaldte ministerbetjeningsregel.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce