Børnefattigdommen stiger og er skævt fordelt i Danmark

28/06/2011 12:21

Nick Allentoft

AE: Antallet af børn, der lever i familier i fattigdom er vokset i Danmark gennem mange år. I dag er der næsten 65.000 børn, der lever i fattige familier, hvilket er en stigning på 50 procent siden 2002. Lolland er den kommune med den største andel af fattige, hvor op mod hvert 10. barn lever i en fattig familie.

Fattigdommen har igennem de sidste mange år været stigende i Danmark, men fattigdom er ikke kun et problem for den voksne del af befolkningen.

Antallet af børn, der lever i familier i fattigdom er således vokset i Danmark gennem de sidste mange år. I 2009 er der næsten 75.000 børn, der lever i fattige familier, hvilket er 25.000 flere end i 2002. Det svarer til en stigning på 50 pct.

Fraregner man familier, hvor mindst en af forsørgerne er studerende, er antallet af fattige børn på knap 65.000 i 2009.

Det er bekymrende, at børnefattigdommen fortsætter med at stige. Børn, der vokser op i fattige familier, vil være specielt udsatte og have en forhøjet risiko for selv at ende i den marginaliserede gruppe som voksne.

Hent analysen fra AE her

Mens børnefattigdommen i 2002 var på under 50.000 børn, er den altså steget til næsten 75.000 børn i 2009. Fraregnet familier hvor en af forsørgerne er studerende, var der 42.000 fattige børn i 2002, mens der i 2009 er kommet 21.500 flere børn, der lever i fattige familier. Det svarer til, at 5,4 pct. af børn i Danmark lever i fattige familier.

Op mod hvert 10. barn på Lolland lever i en fattig familie
Fattigdommen blandt børn er skævt fordelt mellem kommunerne. Lolland er den kommune med den største andel af fattige, og hele 9,4 pct. af børnene på Lolland lever i fattige familier.

Det er næsten fem gange så mange som i Egedal kommune, hvor blot 2 pct. af børnene lever i fattige familier.

Generelt er der mange udkantskommuner blandt de kommuner, hvor der bor mange fattige børn. Ud over Lolland, optræder blandt andet Langeland og Tønder ligeledes blandt de ti kommuner med relativt flest fattige børn.

Ud over udkantskommunerne er andelen af fattige børn i København ligeledes høj. Københavns Kom-mune er således den kommune med 2. flest fattige børn, og 8,9 pct. af børnene i København lever i familier, der er fattige.

Derudover ligger vestegnskommunerne Ishøj, Brøndby og Albertslund i top 15 over kommuner med relativt flest fattige børn.

Stigning i antallet af fattige børn er spredt meget ujævnt mellem de forskellige kommuner. Typisk har de kommuner med den største andel fattige i 2009 også oplevet den største vækst i andelen af fattige.

Af: Chefanalytiker Jonas Schytz Juul, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, 

Mest Læste

Annonce