Færre beskæftigede føler sig stressede

26/06/2012 10:14

AGENDA

De beskæftigede er blevet mindre stressede, viser ny undersøgelse. Mere arbejde giver ikke i sig selv mere stress, siger forskeren bag undersøgelsen. Af Louise Jaaks Sletting


Selv om der i løbet af de seneste 10 år er kommet dobbelt så mange beskæftigede, der arbejder mere end 37 timer om ugen, så op-lever færre stress end tidligere. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som offentliggøres i dag.
I 2001 følte 64 pct. af de beskæftigede kvinder sig sommetider stressede. Det er faldet til 56 pct. i 2008/09. Mændene er også blevet mindre stressede. I 2001 følte 51 pct. af mændene sig sommetider stressede, mens det i 2008/09 var faldet til 45 pct. Samtidig ligger andelen der altid eller næsten føler sig stresset på samme niveau som for 10 år siden på hhv. 11 pct. for kvinder og 7 pct. for mænd.
Resultaterne overrasker seniorforsker Jens Bonke fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der står bag undersøgelsen.
”I modsætning til hvad man skulle forvente, når man hører hvor travlt folk har, så er der ikke blevet flere stressede. Oveni købet er der færre, der sommetider er stressede,” siger Jens Bonke.
Undersøgelsen er foretaget blandt beskæftigede. Blandt dem er der sket en fordobling fra 18 til 36 pct., der arbejder over 37 timer om ugen siden 2001.
Alligevel føler færre sig stressede.
”Stress skyldes ikke, hvor meget folk arbejder. Vores tidligere forskning har vist, at arbejdstidens længde ikke i sig selv har betydning for om folk er stressede. Det er vigtigt at aflive forestillingen om, at mere arbejde altid giver mere stress” siger Jens Bonke.
Ifølge undersøgelsen er det i stedet de pressede ”rush hours”, der går med gøremål uden for arbejdstiden, der har betydning for om man føler sig stresset. Det kan f.eks. være tiden der går med aflevering af børnene, madlavning, m.v. Ligeledes kan arbejdsvilkårene have betydning.
”Der er både arbejde derhjemme og arbejde på arbejdsmarkedet. Og man kan godt føle sig stresset på arbejdet pga. forhold i hjemmet,” siger han.


Snarere travlhed end stress
Undersøgelsen er baseret på folks egen vurdering af, om de føler sig stressede. Men når halvdelen svarer, at de sommetider er stressede, kan det ifølge Jens Bonke være udtryk for travlhed snarere end stress.
”Det kan sagtens være, at de 10 pct. i undersøgelsen er dem, der reelt er stressede og at de 50 pct. nærmere er travle. Hvorvidt stress eller travlhed er problematisk, afhænger også af, hvem du er. Det kan være en naturlig reaktion på noget, man udsætter sig selv for. Det er ikke kun dårligt,” siger han.
Ca. hver tiende svarer, at de altid eller næsten altid er stressede. For den gruppe er det dog en indikation på et problem, forklarer Jens Bonke.


Workaholics kan rumme travlhed
Når en faldende andel føler sig stresset, samtidig med at flere arbejder mere end fuldtid, kan det hænge sammen med det såkaldte workaholics-segment.
”Der er kommet en gruppe af folk, der er gode til at arbejde rigtig meget. Det er dem man i USA kalder workaholics. Det kan være en del af forklaringen på, at flere arbejder længere tid, men at færre føler sig stressede,” forklarer Jens Bonke.

Mest Læste

Annonce