Ny direktør: ”Vi skal have et sundt og effektivt DSB”

Infrastruktur

12/12/2011 10:29

Nick Allentoft

Samarbejde og at løfte i flok er i fokus for DSB’s nye topchef, Jesper T. Lok, der er tilhænger af at skabe »enkle løsninger på komplicerede udfordringer«. Transport i store mængder og komplicerede regler og rutiner er han vant til, DSB’s nye topchef Jesper T. Lok.

Siden 2004 har han været administrerende direktør for rederivirksomheden SVITZER, der er en del af A.P. Møller-Mærsk Gruppen og har en samlet flåde på 500 fartøjer og godt 4.500 medarbejdere fordelt på hele 40 forskellige lande. Samtidig har han fået SVITZER til at vokse og blive en meget bedre forretning – via konstant fokus på omkostningerne og på at skabe bedre resultater.

Nu skal han stå i spidsen for DSB, der har været meget igennem de sidste par år. Og han er ikke skræmt af de mange problemstillinger og udfordringer i DSB.

»Jeg drives af udfordringer, så det har været spændende at arbejde i A.P. Møller-Mærsk Gruppen i en række forskellige positioner og forskellige lande. DSB er en fantastisk virksomhed, og jeg er blevet lovet, at det ikke er udfordringer, jeg kommer til at mangle …,« siger den nye direktør med et smil.

Langt sejt træk
Jesper T. Lok går ydmygt til opgaven som ny topchef for DSB. Han har stor respekt for det store stykke arbejde, DSB’s ledere og medarbejdere gør for at få den daglige drift til at fungere – og samtidig løse de mange udfordringer, der i øjeblikket.

»Udfordringerne er selvfølgelig mange, men DSB har jo historisk vist sig at være en dygtig virksomhed. Så selvfølgelig kan vi løse opgaverne. Men der er ingen tvivl om, at det bliver et langt sejt træk, og at vi må løfte i flok. Når alt kommer til alt, er alle jo interesserede i, at vi får et DSB, vi alle kan være stolte af,« siger han.

Enkle løsninger på svære problemer
Jesper T. Lok vil ikke komme med konkrete udmeldinger om de mange DSB-sager – IC4-situationen, manglen på materiel eller andre aktuelle sager. Han vil først sætte sig ind i tingene og dernæst forsøge at finde løsninger sammen med DSB’s øvrige ledelse og medarbejdere.

Som leder er han tilhænger af at skabe enkle løsninger på komplicerede udfordringer, og den tilgang har virket i selv komplicerede problemstillinger i SVITZER.

»For mig er det vigtigt, at vi møder udfordringerne nøgternt. Fakta taler sit tydelige sprog, og det skal vi forholde os til,« siger han.

Læs også: Rederidirektør nyt DSB-topchef

Udover de mange udfordringer er det største fokus at få skabt en mere effektiv og robust økonomi, vurderer Jesper T. Lok. Først herefter giver det mening at tale om ny strategi.

»Her og nu drejer det sig om at skabe et sundt og effektivt DSB. En sund virksomhed har styr på sine nøgleprocesser og styr på økonomien. Det er udgangspunktet for, at enhver virksomhed lykkes,« understreger den nye DSB-direktør.

Åbenhed
Som topchef i DSB vil Jesper T. Lok blive en offentlig person, og der vil være interesse i alt fra hans ledelsesmæssige beslutninger i DSB til hans personlige løn.

For at undgå myter og spekulationer har Jesper T. Lok og bestyrelsen besluttet at oplyse lønniveauet med det samme. Som administrerende direktør for DSB får han 4,5 millioner kroner om året samt en variabel løn på 25 procent baseret på en række kriterier, som DSB’s bestyrelse har valgt. Lønnen i DSB er ikke højere end hans samlede lønpakke i SVITZER.

Mere tid i Danmark – og i tog
I sin karriere har Jesper T. Lok boet i en række meget forskellige lande – Japan, Pakistan, Nigeria for bare at nævne nogle.

Som administrerende direktør for SVITZER har Jesper T. Lok boet i Danmark og rejst 100-150 dage om året. Han har rejst med tog til og fra lufthavne i store dele af verden. Og nu glæder han sig til mere tid i Danmark – og flere muligheder for at køre med tog.

»Hvis transporttiden ikke er for lang, vil jeg til enhver tid foretrække tog. Så er der mulighed for at arbejde eller læse en god bog. Men det er en vigtig forudsætning, at toget går til tiden,« som han siger.

Privat er Jesper T. Lok gift med Trine og far til fem børn. Udover arbejde går det meste af tiden med børnene – ellers med en god bog, god musik eller fælles madlavning i hele familien.

af DSB/Claus Dithmer

BLÅ BOG
Født den 25. august 1968 i København
Han er shippinguddannet i A.P. Møller og har en MBA fra Nova University i Tokyo og en række ekstra efteruddannelser fra blandt andet IMD, Harvard og Columbia.
Ansat i A.P. Møller-Mærsk Gruppen siden 1987.
PA for daværende koncerndirektør Jess Søderberg fra 1994-1996
Landechef for A.P. Møller-Mærsk Gruppen i henholdsvis Pakistan og Nigeria fra 1999-2004
Administrerende direktør for SVITZER siden 2004.

Mest Læste

Annonce