App til 5.3 millioner får kritik: Hjælper for få

Ledelse

15/07/2016 07:45

Nick Allentoft

Den har indtil videre kostet Københavns Kommune 5,3 millioner kroner og er dermed suverænt den dyreste af de 19 apps, kommunen har fået udviklet de seneste fem år.

App'en Minvej skal hjælpe borgere med psykiske lidelser med at få styr på hverdagen, blandt andet via en form for dagbog.

Men trods den store udgift har app’en - siden den blev lanceret i maj 2015 - kun fået omkring 140 nye brugere. Heraf er blot 27 fra socialpsykiatrien, som app’en ellers var tiltænkt. Det viser en aktindsigt, som DR P4 København har fået fra Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Og det er ret få, erkender Knud Andersen, der er borgercenterchef i Socialforvaltningen.

- Vi må bare erkende, at det har været svært at finde brugere, som var interesserede i at bruge app’en, og som samtidig har det overskud, der er nødvendigt. Derfor er tallet forholdsvis begrænset, siger Knud Andersen til DR P4 København.

Han forklarer, at socialforvaltningen årligt er i kontakt med omkring 2.000 voksne borgere med en psykisk sygdom. Men en stor del er altså for syge til at bruge app’en.

Spørger man Mia Nyegaard (R), som er medlem af socialudvalget i København, er antallet af brugere mere end bare ”begrænset”.

- Umiddelbart lyder det som ekstremt få, og det lyder af rigtig mange penge i forhold til, at vi skal sørge for at bruge borgernes penge ordentligt, siger hun til DR P4 København.

Med omkostninger for 5,3 millioner kroner er app’en mere end ni gange så dyr som gennemsnitsprisen for de resterende 18 apps, kommunen har fået udviklet. I gennemsnit koster de øvrige apps hver kommunen 571.000 kroner.

Alene udviklingen af Minvej-app’en har kostet tre millioner kroner, og det bør få alarmklokkerne til at ringe, mener Mia Nyegaard.

- Jeg er selvfølgelig ikke ekspert i, hvad it-projekter skal koste at udvikle, og det er der forhåbentlig nogle andre, der har screenet for. Men hvis app’en er en slags ”på en skala fra et til ti” med smileys, så forstår jeg simpelthen ikke, at det skal koste tre millioner kroner at udvikle den, siger hun til DR P4 København.

For at bruge app’en er det et krav, at man i forvejen modtager hjælp fra Københavns Kommune til sin psykiske lidelse. Og det er en forhindring i forhold til at få flere brugere, mener borgercenterchef i Socialforvaltningen Knud Andersen.

- Vi må overveje, om ikke app’en bør komme alle borgere med en psykisk sygdom til gavn i stedet for kun at være for dem, som får en social indsats, siger han til DR P4 København.

Udover de 27 voksne brugere fra socialpsykiatrien har Socialforvaltningen blandt andet fået mellem 50 og 100 brugere blandt børn og unge med psykiske lidelser. I alt er 330 borgere oprettet som brugere af 'Min vej'. Et tal der dog også omfatter de 189, som var med til at udvikle app'en før lanceringen. Det er desværre ikke muligt for forvaltningen at oplyse, hvor mange af brugerne, som i dag benytter app’en aktivt.

DR P4 København har forsøgt at få en kommentar fra Socialborgmester Jesper Christensen (S), men det har ikke været muligt, da han holder sommerferie

Iøvrigt.... 

Københavns Kommunes app Minvej har samme navn som en hjemmeside rettet mod psykisk syge i Region Syddanmark. Forskellen er en bindestreg. Læs mere om de to projekter her: 

minvej.dk

min-vej.dk

Mest Læste

Annonce