Foto: Lemminkäinen Norge AS

Beskæftigelsen haler ind på før-krise-tid

Infrastruktur

13/06/2018 15:58

Freja Eriksen

Første kvartal 2018 sætter rekord for lønmodtagerbeskæftigelse på det danske arbejdsmarked. Forstå arbejdsmarkedetBe med tre nøgletal.

Aldrig før har beskæftigelsen blandt lønmodtagere på det danske arbejdsmarked været så høj som i januar, februar og marts i år.

Antallet af lønmodtagere var i første kvartal 2018 det højeste nogensinde. Det skriver Danmarks Statistik. Det hidtil højeste niveau var i andet kvartal 2008. Men første kvartal i år slår det kvartal med 11.400 lønmodtagere, oplyser statistikbanken. 

Fremgangen er bredt funderet. I otte ud af 19 brancher er antallet af lønmodtagere mere end fem procent højere end i andet kvartal 2008. Det sker efter en periode med stigende beskæftigelse. Antallet af lønmodtagere steg med 13.500 fra fjerde kvartal 2017 til første kvartal 2018. Det svarer til en stigning på 0,5 procent.

Beskæftigelsen stiger støt

Beskæftigelsen satte månedsrekord først i januar og siden igen i februar. I første kvartal havde 2.731.500 personer et lønmodtagerjob. Tallet er et gennemsnit over de tre måneder i kvartalet. Det bygger på oplysninger fra Skat og medregner 16-64-årige personer, som er offentligt eller privat ansat i Danmark. Statistikken går tilbage til første kvartal 2008, men ifølge Danmarks Statistik har beskæftigelsen for lønmodtagere sandsynligvis aldrig været højere end i den aktuelle opgørelse.

Dansk Byggeri: Langtidsholdbar situation

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri gør det opsvinget mere langtidsholdbart, at arbejdsstyrken i disse år stiger lige så meget som beskæftigelsen. Og netop stigende befolkningstal er medvirkende årsag til rekorden, der altså ifølge Dansk Byggeri ikke kun kan tilskrives gang i økonomien.

- De aktuelle cirka 2.732.000 lønmodtagere udgør godt 70 procent af den samlede 16-64-årige befolkning, skriver cheføkonom Bo Sandberg i en kommentar. 

- Så i den måling er der fortsat et nøk op til den højeste beskæftigelsesfrekvens nogensinde, som var 71,9 procent af de 16-64-årige i februar 2008, siger Bo Sandberg.

Læs mere om DenOffentlige

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

_________________

Tre nøgletal, der hver for sig siger noget om, hvordan arbejdsmarkedet ser ud

Beskæftigelsen fortsætter med at stige på det danske arbejdsmarked. Det betyder, at flere lønmodtagere find er et arbejde. Hvis man vil vide noget om, hvordan arbejdsmarkedet i Danmark har det, er der tre tal, der er gode at kende:

* Arbejdsløshedstallet (eller den registerbaserede ledighed).

Opgøres hver måned på baggrund af antallet af dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Nettoledigheden medtager ikke de aktiverede ledige, der skønnes at være jobparate. Det gør bruttoledigheden til gengæld.

* Beskæftigelsen (månedlig beskæftigelse for lønmodtagere).

Et forsøg på at lave en parallel til det såkaldte kongetal, som kendes fra amerikansk økonomi. Opgørelsen laves på baggrund af indberetninger til Skat, og alle lønmodtagere i det offentlige og private tælles med uanset timetal. Opgørelsen tæller personer i alderen 16-64 år, som har bopæl i Danmark.

* Arbejdskraftundersøgelsen.

Arbejdskraftundersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse, der omfatter 22.000 personer hvert kvartal. Den opgør både ledighed, arbejdsstyrke og beskæftigelse efter nogle EU-definitioner, der gør det muligt at sammenligne landene på tværs. Den kan også bruges til at belyse de ledige, der ikke får dagpenge eller kontanthjælp, og den kan anvendes til at vurdere ungdomsledigheden.

 

Mest Læste

Annonce