Pædagog-formand åbner krig mellem dagtilbud i velfærdsstaten

Velfærd

31/10/2017 10:44

Nick Allentoft

Med en bemærkning om, at det er en god udvikling, når forældre fravælger dagplejen til fordel for vuggestuer, har BUPLs formand åbnet en krig mellem velfærdsstatens forskellige dagtilbud til børnefamilierne.

“Dagplejerne gør et stort stykke arbejde, men vi ved jo i dag, at et godt hjerte langt fra er det eneste, der skal til, hvis man skal understøtte børns trivsel og udvikling optimalt. Der er også brug for faglig viden og pædagogisk indsigt i børns udvikling – noget vi pædagoger og vuggestuerne kan tilbyde. Derfor er det en god udvikling, når forældrene vælger vuggestuen frem for dagplejen. Børn har brug for pædagoger.”

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Med den bemærkning startede BUPL-formand, Elisa Bergmann en verbal krig om faglighed og penge til aktører på dagtilbudsområdet i velfærdsstaten. Udtalelsen fremkom i en artikel fra BUPLs fagblad Børn & Unge. Her fortæller fagbladet, at antallet af forældre, der vælger dagpleje til deres små børn er faldet kraftigt de senere år.

“Stadig flere forældre foretrækker at sende deres børn i vuggestuer frem for i dagpleje, og derfor falder andelen af dagplejepladser, viser nye tal. BUPL-formand Elisa Bergmann påskønner udviklingen, for børn har brug for pædagoger,” lyder det i artiklens indledning.

Den tilgang fik FOA-formand Dennis Kristensen op af stolen. FOA repræsenterer bla. dagplejere og andre faggrupper på det pædagogiske område.

“Du skulle skamme dig, Elisa Bergmann. Det her er noget af det mest fag-chauvinistiske vrøvl om dagplejen, jeg er stødt på. Gud fader bevares for noget sludder,” skrev FOA-formanden på sin Facebook-profil 17 timer efter BUPL selv havde delt den artikel, hvor citatet fremkom.

I kommentarerne både på Dennis Kristensen og BUPLs Facebook-opslag løb der hurtigt stærke reaktioner ind, og det fik Elisa Bergmann til at forklare sig nærmere.

“Som pædagog og som formand for pædagogernes fagforening, så skal jeg selvfølgelig tale pædagogernes sag. Det handler slet ikke om, at der ikke findes gode dagplejere, der gør et stort stykke arbejde - som jeg bestemt anerkender værdien af.

Det handler om viden om, hvad der gavner vores mindste børn bedst - og om hvilke tilbud, vi derfor som profession anbefaler vores politikere. Ikke mindst her op til kommunalvalget!

Forskningen peger helt tydeligt på, at uddannelse er en afgørende faktor for kvaliteten - og dermed for de pædagogiske miljøer, vi stiller til rådighed for børnene.

Men det er desværre ofte noget politikerne glemmer! Alt for mange tror stadig, at det blot handler om “børnepasning” som hjemmets forlængede arm!

Og hvis vi som pædagoger vil have den anerkendelse, vi klart fortjener - så er vi også selv nødt til at være stolte af vores fag og som de første påpege, at uddannelse og dermed gode pædagogiske miljøer - rent faktisk også er afgørende for børns trivsel, udvikling og fremtid!

BUPL’s politik er at tage barnets perspektiv og fremhæve pædagogers profession. Derfor kæmper vi for gode vuggestuer og børnehaver med høj normering og høj pædagogandel,” skrev hun på Facebook i et svar til flere følgere, der havde undret sig.

Men reaktionen fik denne bemærkning.

“Der er flere og flere pædagoger der vælger at starte som privat dagplejer, deriblandt jeg selv. Efter en stress-sygdom valgte jeg at stoppe med samlebåndsarbejde og istedet blive nærværende med mine 4 dagplejebørn,” skrev en bruger.

“Synes ikke det klær nogen at tale ned om et andet område..... jeg har tidligere været Dagplejeleder ( og også vuggestueleder) og min erfaring er, at dagplejen bestemt er et godt tilbud til rigtig rigtig mange små. Jeg er stor tilhænger af det frie valg, Såvel børn som forældre er forskellige, så vi er priviligeret i Danmark at der er valg muligheder. Dernæst så er der flere og flere dagplejere der er uddannet. Jeg har mødt uuddannede dagplejer der er så dygtige at de burde have haft en eksamensbevis og jeg har mødt uddannede pædagoger der ikke skulle have haft det,” skrev en anden.

Dermed gjorde pædagogernes formand kampen om pengene på børneområdet til en kamp mellem dagtilbud i velfærdsstaten - og mellem de fagforeninger, der repræsenterer ansatte på det pædagogiske område.

 

FAKTA om aktørerne på pædagogområdet

BUPL er et forbund med historiske rødder, der blev plantet den 1. januar 1973. Her blev de tre landsdækkende foreninger: Dansk Barneplejeråd, Dansk Børnehaveråd og Foreningen af fritidspædagoger, slået sammen til ét forbund.  BUPL blev i juni 1991 fusioneret med LDK (Landsforeningen Danske Klubfolk) og ændrede i samme forbindelse navn til BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund - forbundet for pædagoger og klubfolk. Der er over 60.000 medlemmer af BUPL.    I FOA udgør det pædagogiske område et af fagforeningens fire ben. Her organiseres faggrupperne dagplejepædagoger, dagplejere, omsorgsmedhjælpere, pædagogiske konsulenter, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter samt også bl.a. Landsforeningen for Socialpædagoger. På det pædagogiske områder repræsenterer FOA i over 40.000 medlemmer.    En tredie aktør på området er SL - Socialpædagogernes Landsforbund - som har 39.000 medlemmer, der hovedsagligt arbejder med udsatte borgere på bl.a bosteder og krisecentre.       

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.