Departementschef blander sig i politisk debat: Nye regnemetoder kræver forskning

Politik

02/08/2018 00:28

Nick Allentoft

Finansministeriets regnemetoder må ikke være politiske, siger departementschef efter kritik fra rød blok.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan skabe mistillid, når politikere igen og igen kommer med kritik af Finansministeriets arbejde.

Sådan lyder det fra Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, der i Politiken tager et sjældent opgør med partierne i rød blok, der ønsker at ændre ministeriets regnemodeller.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Regnemetoderne hverken kan eller bør være politisk dikteret, således at når man har én farve regering, så koster et forslag det ene, og når man har en anden farve regering, så koster det noget andet, siger Martin Præstegaard til Politiken.

Udmeldingen kommer, efter at flere partier i rød blok har krævet ændringer i statens lommeregner. Fredag udkommer en ny bog af Pernille Rosenkranz-Theil og Ane Halsboe fra Socialdemokratiet, der langer ud efter Finansministeriets regnemetoder.

- Der skal være fagligt belæg for vores arbejde. Og hvis de politisk dikterede regnestykker eller modeller ikke lever op til det grundlag, og det bliver ufagligt, så har vi et problem, siger Martin Præstegaard.

En "vedvarende politisk kritik" af Finansministeriets arbejde "kan få halvdelen af befolkningen til at tro på, at vi er farvede eller bias", mener han.

Ifølge Finansministeriets regnemetoder giver det ikke et højere arbejdsudbud eller penge i statskassen at investere i velfærd såsom ekstra pædagoger eller sundhedsvæsnet.

Omvendt er der en række positive effekter ved at sænke marginalskatten. Men det gør regnemodellerne skæve og favoriserer en borgerlig politik, lyder kritikken.

Præstegaard har intet principielt imod at indregne dynamiske effekter på investeringer i eksempelvis børnepasning eller i sundhedsvæsnet. Men han ser endnu intet fagligt belæg for det.

- Det vil kræve et stort og langvarigt arbejde, som skal foregå på eksempelvis universiteterne, siger han.

Økonomer i Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har tidligere erklæret sig uenige.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) lover ikke at gennemtrumfe ændringer uden ministeriets accept, hvis Socialdemokratiet igen får regeringsmagten. 

- Det må ikke være sådan, at en V-finansminister eller S-finansminister kan komme og sige, at regnestykket skal se ud på en bestemt måde, siger han til Politiken.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.