Kommunerne skal bruge flere kræfter på at afsløre borgere, der snyder sig til penge fra systemet.
Sådan svarer over halvdelen af de kandidater, der stiller op for Dansk Folkeparti til kommunalvalget. Det viser en rundspørge fra Ritzaus Bureau.
En af dem, der mener, at kommunen bør intensivere jagten, er Peter Asp, der stiller op i Viborg.
- Vi skal jo alle sammen være med til at betale til samfundet. Det er såre enkelt, bedrageri skal stoppes, siger han.
Dansk Folkeparti har de kandidater, der er mest ivrige efter at afsløre snydere. 62 procent svarer, at deres egen kommune bør intensivere jagten.
Det samme gælder kun 9 procent af kandidaterne fra Enhedslisten. Det er det parti, hvor færrest vil gøre mere for at fange snydere. 34 procent mener, at indsatsen skal nedtrappes.
3289 ud af 9082 kandidater har svaret på rundspørgen. Generelt mener 40 procent, at indsatsen skal styrkes, 53 procent mener, at indsatsen er passende, 6 procent at indsatsen skal nedtrappes.
Ifølge ekspert i socialret professor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet, gør kommunerne allerede mere end nok, i visse tilfælde endda for meget.
- Man kan aldrig lave et system, der gør det umuligt at snyde. Men man risikerer at lave så gennemgribende kontrolforanstaltninger, at man generer de lovlydige borgere, siger hun
Ifølge professoren er indsatsen mod socialt bedrageri intensiveret gennem de seneste år.
- Det virker ikke særlig gennemtænkt at intensivere indsatsen yderligere. Det kunne være interessant at høre, hvad kandidaterne rent faktisk har tænkt sig at gøre.
Peter Asp understreger, at han ikke vil have spioner på hvert gadehjørne.
- Et angiver-samfund kommer vi ikke langt med. Men i stedet for at afskedige folk kan man jo ansætte dem til at granske, hvad der foregår. Så kan det betale deres løn, siger han.
/ritzau/