I en sag om grov udnyttelse af rumænere og økonomisk kriminalitet straffes en syrisk mand tirsdag med syv års fængsel i Retten i Glostrup.
Den 47-årige Taha Mustafa Dahbour dømmes både for menneskehandel og systematisk svindel med skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag i flere små selskaber. Oveni får han en tillægsbøde på 19,7 millioner kroner.
Han har tidligere arbejdet for Den Palæstinensiske Befrielsesfront, PLO, men lever på tålt ophold i Danmark.
Operation Hvepsebo
Vi har samlet alle artikler om den store Operation Hvepsebo på denne side.
Han blev anholdt i en københavnsk kollegielejlighed omgivet af masser af luksusvarer i februar sidste år.
Syreren har talrige domme bag sig. Og det er også en skærpende omstændighed, at han har begået kriminalitet, mens han er på tålt ophold, lyder det fra dommerpodiet.
Den slanke mand med det lange grå hår lytter og smiler af og til ned til familiemedlemmer på tilhørerpladserne.
Tirsdagens dom er den tredje i den sag, som politiet kalder Hvepsebo. Fattige rumænere blev bragt til Danmark, hvorefter deres identiteter blev udnyttet til svindelnumre.
18 rumænere var ofre for menneskehandel, fastslår retten, mens anklagemyndigheden mente, at i alt 20 var ofre.
- De var stakler, fastslår retsformanden, dommer Anne Berg, om ofrene, der blev placeret i huse i Slagelse, Stege og Sakskøbing.
De blev behandlet på en kynisk måde, tilføjer hun.
I alt er fem tiltalte blevet dømt. Retten anser en rumænsk mand, Florian-Mihai Mitrea på 27 år, for at være den anden hovedmand sammen med syreren.
Han idømmes fængsel i fem år, mens samleveren, Helga Coman på 44, får fire år og seks måneder.
En tredje rumænsk statsborger, 29-årige Cezar-Cristian Palea, har blandt andet fungeret som chauffør for de andre. Fire års fængsel er resultatet for hans vedkommende.
Kun en af de fem tiltalte, Taha Dabhours nevø, frifindes for at have deltaget i menneskehandel.
Han er ikke til stede i retten for at høre dommen - fængsel i tre år.
Anklager: Hård straf for kynisk udnyttelse Med dommen sagen er der nu ført bevis for, at i alt 40 fattige rumænere har været udsat for menneskehandel. De blev narret til at tro, at de ville få et job i Danmark, men i stedet blev de plukket - kriminelle udnyttede deres identiteter til at begå bedragerier og skattesnyd. I de to tidligere domme i Hvepsebo-sagen er det slået fast, at 22 var ofre for menneskehandel. I den dom, der tirsdag blev afsagt i Retten i Glostrup, var i alt 18 personer handlet, og dermed er det samlede antal oppe på 40. Og til de ansvarlige, tre mænd og en kvinde, i sagen i Glostrup er der givet straffe fra fire til syv års fængsel. - Vi er meget tilfredse med dommens resultat, siger en af de to anklagere, Susanne Andersen. - Der er lagt vægt på, at kriminaliteten var hensynsløs og kynisk, bemærker hun. Ved domsafsigelsen har retsformanden, Anne Berg, netop lagt vægt på forbrydelsens karakter. De 18 blev bragt i en vildfarelse om, hvad der ventede dem i landet mod nord. - De var stakler, siger Anne Berg. Hun citerer en af de menneskehandlede for at have sagt sådan her: "Jeg kom fra månen til jorden, da jeg kom til Danmark". De 18 blev anbragt i huse i Sakskøbing, Stege og Slagelse. Og så blev de ellers malket, da bagmændene fik oprettet bankkonti, nem-id og sygesikringsbeviser. Derefter blev der købt telefoner, benzin og andre ting i de handledes navne. De dømte udnyttede den tillid, som det danske samfund hviler på, fastslår retsformanden blandt andet. Efter dommen er et af spørgsmålene, om de i alt tre store straffesager betyder, at udnyttelsen af fattige rumænere nu stopper? - Det er vores håb, at der nu er sat punktum for denne organisation. Man kan håbe, at dommen vil få en præventiv effekt i forhold til ligeartet kriminalitet, siger anklager Susanne Andersen. /ritzau/