Finansminister vil straffe kommuner for at overskride anlægsbudgetter

Infrastruktur

08/05/2018 16:04

Freja Eriksen

Kommunerne brugte mere end aftalt sidste år, og det koster troværdighed, mener finansministeren.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er et problem og koster på troværdigheden, når kommunerne år efter år overskrider de økonomiske rammer, der er aftalt for anlægsbudgetterne.

Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V), da han tirsdag mødes med Kommunernes Landsforening for at tage hul på forhandlingerne om næste års kommunale økonomi. 

Sidste år brugte kommunerne 1,6 milliarder kroner mere end de 17,2 milliarder, der var budgetteret med til anlæg - altså renovering og nybyggeri af for eksempel skoler og veje.

Og det kan regeringen sådan set ikke gøre noget ved, erkender Kristian Jensen. For mens regeringen kan straffe kommunerne økonomisk for at bruge for mange penge på service, så er der ingen sanktioner knyttet til, hvis kommunerne overskrider anlægsloftet.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Jeg så gerne, at der var en tilsvarende sanktionsmulighed både på drift og anlæg, så vi sikrer, at der er en samlet overholdelse, siger Kristian Jensen.

- Det giver en alvorlig udfordring i samarbejdet, når vi kan se så store overskridelser år efter år på anlægsområdet, siger han.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), påpeger, at den samlede budgetoverskridelse er på bare tre promille.

For mens anlægsudgifterne er højere end aftalt, er der brugt færre penge på service.

-Jeg synes egentlig, at vi er i den milde ende. Men vi skal selvfølgelig overholde de aftaler, vi indgår, siger Bundsgaard.

Spørgsmål: Det lyder ikke som om, at du er bange for at blive straffet af regeringen?

- Altså, hvis regeringen vil søge opbakning til det i Folketinget og på den måde fjerne midler, der bliver brugt til velfærd og til at bygge daginstitutioner, folkeskoler og ældrecentre, så må man gøre det. Vi synes, at det er en dårlig idé.

Anlægsbudget skiller KL og regeringen ad

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen står "ganske langt fra hinanden" i forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2019.

Det siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL, efter at forhandlingerne tirsdag er indledt.

- Vi står ganske langt fra hinanden i udgangspunktet. Nu har vi fået ridset banen op og fået vendt en række af de temaer, vi skal drøfte over den kommende tid, siger han.

En af de ting, som skiller parterne, er det kommunale anlægsbudget, der er udgifterne til for eksempel nye veje og skoler.

Her mener KL, at der næste år er brug for 21 milliarder kroner, mens regeringen har spillet ud med 17 milliarder kroner, som er rammen for 2018.

Finansminister Kristian Jensen (V), der forhandler for regeringen, er enig i, at parterne står langt fra hinanden.

- Vi kan se, at kommunernes likviditet er rekordhøj - den nærmer sig 50 milliarder kroner, og det synes vi, er et meget, meget højt tal.

- Derfor mener vi ikke, at der er behov for at fortsætte det likviditetstilskud, som vi har kendt hidtil, siger han.

Begge forhandlere håber dog på at nå en aftale.

- Jeg tror, at både KL og regeringen har en klar interesse i at indgå en aftale i stedet for at lade det være op til Folketinget at styre, siger Kristian Jensen.

Forhandlingsparterne mødes igen 22. maj. 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.