Mødregruppen er ikke længere kun for kvinder.
Ifølge Berlingske Tidende er traditionen, hvor nybagte mødre mødes for at udveksle erfaringer fra hverdagslivet med en baby, ved at gå i opløsning til fordel for forældregrupper landet over.
Læs også: Farvel til mødregrupperne. 98 procent siger ja til familieforberedelse
I cirka 25 kommuner landet over er sundhedsplejen begyndt at tilbyde forældregrupper, og i en håndfuld af dem har man helt permanent nedlagt tilbuddet om mødregrupper.
Det vurderer Else Guldager, der er sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab og samtidig har været med til at udvikle kommunale koncepter for forældregrupper.
Ifølge hende er forældregrupper mere bedre egnet til det moderne familieliv, og evalueringer af ordningen viser endda, at den kan nedbringe antallet af konflikter i børnefamilierne og forebygge skilsmisseprocenten.
- Det er meget simpelt. Det handler om at snakke sammen. Man får forberedt sig sammen på familielivet. For mange nybagte forældre i vores tid handler det om at slippe kontrollen.
- I dag må vi erkende, at forældre rent faktisk skal lære at være forældre. De får ikke den samme viden overleveret som tidligere generationer. Fædre i dag har heller ikke stærke rollemodeller i deres egne fædre. De vil gerne være fædre på en anden måde. Og i forældregruppen oplever de, at deres overvejelser om den rolle bliver taget alvorligt, siger hun.
Horsens Kommune er en af de kommuner, der fra december har valgt at sige farvel til mødregrupperne. I dag får kommunens borgere tilbud om at deltage i forældregrupper under navnet "Familieiværksætterne".
- Her blander vi folk, og vi håber, at de får lært noget af hinanden og bliver inspireret af nogle nye rollemodeller, siger ledende sundhedsplejerske i Horsens, Renata Sloth Carlsen til avisen.
/ritzau/