Overenskomstaftale er på plads for alle ansatte i kommunerne

Politik

27/04/2018 12:38

Nick Allentoft

- Vi kan være resultatet bekendt, siger de ansattes chefforhandler om forlig for 500.000 ansatte i kommunerne. Staten forhandler videre fredag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Parterne på det kommunale område er fredag kort før middag enedes om en aftale om nye overenskomster, som gælder for alle de omkring 500.000 ansatte i kommunerne.

Forliget gælder for de kommende tre år og giver de ansatte en lønramme på 8,1 procent. Det meddeler topforhandlere for arbejdsgivere og lønmodtagere i samlet flok.

- Jeg er rigtigt glad for at sige, at vi har en overenskomst for alle. Det er en kolossal lettelse, siger Anders Bondo Christensen, chefforhandler for de kommunalt ansatte og formand for Danmarks Lærerforening.

- Jeg synes virkelig, at vi står med et resultat, som vi kan være bekendt, tilføjer han.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Også arbejdsgivernes topforhandler, Michael Ziegler fra KL, er glad for den aftale, der nu er skrevet under.

Forliget indeholder løsninger på de helt store knaster, der har gjort forhandlingerne meget svære undervejs. 

Det er lønrammen, sikring af betalt spisepause og ikke mindst lærernes arbejdstid, lyder det fra parterne.

Detaljerne om den nye arbejdstidsaftale holder parterne for sig selv, indtil lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har haft lejlighed til at fremlægge aftalen for sit bagland i Danmarks Lærerforening.

Ifølge hovedorganisationen Akademikerne og de kommunale arbejdsgiveres organisation, KL, indeholder aftalen også en overenskomstmæssig sikring af medarbejdernes ret til betalt spisepause. 

- Der er fundet en god løsning for LO-grupperne og en god løsning for FTF-grupperne og en lidt anderledes løsning for Akademikerne, siger Michael Ziegler, kommunernes topforhandler, om spisepausen.

Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent. Det svarer til det delforlig, der er indgået i regionerne. Desuden er det såkaldte privatlønsværn afskaffet.

 

Løhde: Hvis kommunerne enes fjernes en knast for staten Statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V), er forsigtig optimistisk fredag formiddag, da hun går ind til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Flere af parterne på det kommunale område ser positivt på muligheden for at nå frem til en aftale fredag. De håber at løse udfordringerne med lærernes arbejdstid og sikring af betalt spisepause. 

Hvad det betyder for staten, vil topforhandlere ikke direkte sige.

- Jeg går forsigtigt optimistisk ind. Vi ønsker at lande en aftale, og det ønsker vi også i dag. Så vi knokler videre. Der er fortsat store knaster, som skiller os ad, men jeg er grundlæggende optimistisk som person, siger Sophie Løhde. 

Hun vil ikke kommentere indholdet i konkrete forhandlinger. 

- Det er ingen hemmelighed, at de her krav fra lønmodtagerne har krydset ind over hinanden. Vi har ikke kunne løse noget i staten, uden kommunerne løste noget og omvendt, siger hun.

- Men hvis spørgsmålet om lærernes arbejdstid er løst på det kommunale, så har vi en knast mindre i staten.

Intet er dog sikkert endnu, lyder det.

- En aftale på det kommunale betyder ikke, at vi kan læne os tilbage på det statslige område og spørge: Hvor skal vi skrive under? Hertil tror jeg, at jeg kender min forhandlingspartner for godt til, at det skulle være tilfældet, siger Sophie Løhde.

- Om løsningerne fra det kommunale område kan bruges på det statslige område, skal du ikke spørge mig om. Det skal du spørge dem, der sidder på den anden side af bordet om.

Ministeren mødes klokken 10 med lønmodtagerne på statens område. Hun tilføjer den detalje, at hun har taget en tandbørste med til forhandlingerne fredag.

På kommunernes område har parterne forhandlet hele natten, og de forhandlinger fortsatte fredag morgen og formiddag.

Regionerne møder også i Forligsinstitutionen fredag formiddag. Her faldt den første aftale på plads natten til onsdag, men den gælder kun omkring 40.000 af i alt 120.000 ansatte i regionerne.

Parterne i stat, regioner og kommuner opgav i slutningen af februar selv at blive enige om nye overenskomster. Siden har parterne løbende holdt møder i Forligsinstitutionen.

De har varslet henholdsvis strejke og lockout, og hvis en storkonflikt bryder ud, kan det lamme store dele af den offentlige sektor. Sidste deadline for aftaler er 1. maj.

 

FAKTA: Det ved vi om aftalen for de ansatte i kommunerne En aftale om nye overenskomster for alle ansatte i kommunerne er faldet på plads fredag kort før middag.

Her er, hvad vi ved om aftalen:

* Den gælder for tre år. Dermed skal der forhandles overenskomster igen i foråret 2021.

* Aftalen har en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent.

* Herunder er der afsat 500 millioner kroner i en pulje målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje. 

* Det såkaldte privatlønsværn afskaffes. Det betyder, at lønudviklingen i det private ikke kan løbe hurtigere end i det offentlige. En reguleringsordning skal fortsat sørge for, at de to følges ad.

* Arbejdsgiveres krav om forringelse af seniorordningen er frafaldet. Kravet gik på, at de ældre ansatte skulle vente flere år på at få de ekstra fridage, som seniorordningerne giver.

* Man er blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.

* Der er aftalt sikring af den betalte spisepause for alle grupper.

Kilder: KL, Bupl, FOA og Akademikerne.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.