KAN DU SVARE PÅ 10 SPØRGSMÅL OM 1. VERDENSKRIG?
Tæt på klokken halv seks om morgenen den 11. november 1918 blev krigens parter enige om en våbenhvile. Og allerede klokken 11 trådte våbenhvilen, der blev afslutningen på Første Verdenskrig, i kraft.
Søndag er det 100 år siden. Dagen vil blive markeret i hele Europa, og i Danmark vil især sønderjyderne fejre krigens afslutning, når kirkeklokker ringer i Haderslev og Ribe Stift klokken 11.
Markeringen i de kirkelige distrikter sker efter opfordring fra blandt andre Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift.
- I resten af Danmark kan man godt tit glemme, hvad den store krig betyder.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
- Men i Sønderjylland er det minde rigtig levende, fordi mange familier stadig har minder om, hvad det vil sige at være i krig, fortæller hun.
Mens danskerne flest nød godt af landets neutralitet under Første Verdenskrig, var sønderjyderne indtil 1920 underlagt det tyske rige.
Det betød, at de i lighed med det øvrige tyske samfund måtte stille med stort set alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år, da krigen brød ud i 1914.
Flere end 30.000 mænd blev sendt i kamp på tysk side. Det svarede dengang til 40 procent af alle sønderjyske mænd og drenge.
Heraf mistede mere 5000 sønderjyder livet på slagmarkerne eller som følge af krigen.
Derfor mener Marianne Christiansen, at Første Verdenskrig har haft enorm betydning for Danmark - også selv om den til tider bliver glemt.
- For os som sønderjyder er det selvfølgelig vigtigt, fordi det er noget, der har betydning i de enkelte familier.
- Men for os alle som mennesker, europæere og verdensborgere er det vigtigt at huske den krig, fordi mange af de konflikter, vi ser i dag, har rødder i Første Verdenskrig, siger Marianne Christiansen.
Arrangementerne i forbindelse med fejringen af Første Verdenskrigs afslutning begynder allerede fra morgenstunden over hele Sønderjylland.