"Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse," foreslår professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Sundhedsøkonom: Indfør udkantsværnepligt for læger

Velfærd

13/05/2015 09:35

Mikkel Sarka

Lægeforening afviser forslag om at tvinge læger ud på de mindre sygehuse.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En sag om en inkompetent speciallæge på et nordvestjysk sygehus har genrejst den mere generelle debat om kvaliteten af arbejdet på de mindre og geografisk yderligt beliggende sygehuse. 

For en del af forklaringen på, at lægen trods mange advarsler har fået lov til at arbejde videre, er, at det har været mere end vanskeligt at tiltrække mere kompetente erstatninger.

Og den forklaring er helt reel, mener professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen. Derfor er det påfaldende, at der intet sker for at løse problemet, for der er flere muligheder, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse. 

- Og måske mest effektivt kunne man give kraftige økonomiske incitamenter til at vælge et udkantssygehus.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen er det en indgroet tanke i lægestanden, at kan man ikke blive overlæge på et af de store sygehuse, kan man altid søge ud i provinsen. 

- Derfor vil kun få tage et job på et lille sygehus af frygt for at blive stemplet som mindre dygtig af kollegerne. På den måde er det en hel kultur, man skal have flyttet, siger han.

I Foreningen af Speciallæger er analysen dog anderledes. 

Formanden, overlæge Anja Ulrike Mitchell, ser sagerne om for lavt fagligt miljø på små sygehuse som en helt naturlig konsekvens af, at vi i Danmark centraliserer sygehusene for at øge den generelle faglighed. 

Det efterlader udkantssygehusene i stikken, og derfor bør de lukkes, sådan som det er sket hos vores nordiske naboer.

At tvinge læger ud i landet for at sikre kvaliteten tror hun ikke på.

- Sådan en planøkonomisk tankegang har man ikke set fungere noget sted i verden, siger Anja Ulrike Mitchell.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.