Bilen er skiftet ud med gåbussen

12/12/2012 10:02

Roskilde Kommune

En gående karavane af børn med gule veste og røde kinder: den første gåbus i Roskilde Kommune tog mandag morgen turen gennem sneen til skolen i Gadstrup.

For mange børn i Gadstrup er det slut med at blive kørt af mor eller far, når de skal i skole. Skolens mindste elever følges i stedet med ældre elever ad en fast rute med indlagte stoppesteder. Og det foregår til fods. På den måde får børnene en frisk, sund og social start på skoledagen, og det bliver rigtig godt modtaget af både små og store:

- Jeg synes, det er sjovt at være med i Gåbussen og følges med de store, og så er det sundt at gå til skole, fordi man bevæger benene. Det gør ikke noget, at det ikke er mor eller far, der følger mig i skole. Nogle af mine venner er også med i Gåbussen, og det er rigtig hyggeligt at følges med dem, siger Lotte fra 0.a
- Jeg vil gerne hjælpe med at få de mindre børn i skole, for så kommer jeg også selv ud og får frisk luft og motion. Mere luft til hjernen og bevægelse i kroppen gør én gladere og mere frisk her om morgenen, så det er godt for os alle sammen. Og så lærer man også de små elever at kende, det er rigtig hyggeligt. De ved ikke selv helt endnu, hvordan det fungerer i trafikken, så der kan jeg og de andre chauffører hjælpe dem med at komme sikkert frem til skole, siger Sisse fra 7.a.
Det nye projekt Gå og Cyklebus skal gøre små og store skoleelever mere fysisk aktive og træne dem i at begå sig i trafikken.

Lad bilen stå og brug benene

Gå og Cyklebus skal få eleverne i indskolingen og på mellemtrinnet til at droppe køreturen med mor eller far og tage turen til skole på gåben eller på cykel sammen med ældre skolekammerater.
- Det er en god start på dagen for børnene. De får bevæget sig på en helt naturlig måde allerede fra morgenstunden, så de er friskere i timerne og bedre kan koncentrere sig. De store elever påtager sig samtidig et ansvar for de mindre elever. Gåbussen er derfor både sund, social og sikker, for der er helt styr på, hvem der stiger på hvor, siger formand for Forebyggelses- og Socialudvalget Morten Gjerskov.
Med gåbussen får børnene lettere ved at nå målet om at være fysisk aktive de 60 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Samtidig lærer eleverne noget om, hvordan de bevæger sig i trafikken. Og de får opbygget gode vaner med at transportere sig selv på en både sund og sikker måde.

Ideen til Gå- og Cyklebusser opstod i forbindelse med en sundhedsfremme konference for skolerne i Roskilde i 2011. Den konference var et led i kommunens strategiske indsats for at fremme sundheden hos borgerne i Roskilde Kommune. Projektet er siden udviklet af Roskilde Kommune og Dansk Skoleidræt i samarbejde Trygfonden, som har doneret 1,8 mio. kr. til det, og med Rådet for sikker Trafik, Dansk cyklistforbund samt 12 skoler i Roskilde, Ishøj og Skanderborg kommuner.

I Roskilde kommune sætter også Himmelev Skole, Absalon Skole og Lindebjergskolen gå- eller cyklebusser i gang i løbet af de kommende måneder. Læs mere her.

Mest Læste

Annonce