Det store skridt fra medarbejder til leder

Ledelse

23/08/2017 12:28

Hvordan er det at gå fra medarbejder til leder? Vivi Dahl, fortæller her om, hvordan hun tog springet fra at være pædagog til at blive konstitueret afdelingsleder i Randers Kommune efter et førleder-afklaringskursus.

Hvis du har talent for ledelse, så har du evnen til at arbejde sammen med andre, skabe resultater gennem andre og sidst, men ikke mindst, at få dine medarbejdere til at følge dig og engagere sig gennem din ledelse. Men netop personaleledelsen var et område, som Vivi Dahl inden kurset tvivlede på, om hun kunne mestre:

COK på DenOffentlige

COK er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og udgiver artikler, debatindlæg, synspunker, pressemeddelelser og cases om offentlig ledelse og kompetenceudvikling. 

Læs mere om COK her. 

Læs mere om at blive redaktør her.

- En af mine formodede udfordringer inden kurset var nok i forhold til personaleledelse. Men senere fandt jeg ud af, at det mere var bekymringen om ikke at have stået i det før. Så er det lige præcis, at man tænker, at det må være svært. Og selvom jeg nu står som konstitueret afdelingsleder, så er der stadig udfordringer. Men det er ikke så svært, som jeg troede, for jeg har allerede gennem kurset forholdt mig til f.eks. personaleledelse som en udfordring, jeg skal være opmærksom på, fortæller Vivi Dahl.

Som leder er du bare på
Netop at give dig en fornemmelse for lederskabets udfordringer samt rammer, vilkår og forudsætninger, er noget af det, COKs kursus sætter fokus på. Samtidig giver det dig mulighed for at blive afklaret med, om ledelse er den rette karrierevej for dig. For Vivi Dahl var kurset med til at vise hende, hvor hendes styrker og svagheder ville være:

- Jeg synes, at kurset var rigtig, rigtig godt, og det gav mig virkelig meget. Det satte nogle tanker i gang i forhold til, hvad jeg skulle være opmærksom på, hvis jeg på et tidspunkt stod i rollen som leder. Særligt hvor mine svagheder og styrker ville være, siger den nu konstituerede afdelingsleder og fortsætter:

- Jeg fik rigtig meget ud af kurset. Det er blevet tydeligere for mig, at det at gå fra medarbejder til leder er et stort spring, selv hvis det er inden for ens eget felt. Der er ikke nogen indkøring, du er bare på. Det spring ville være endnu større, hvis man starter som ny leder for en medarbejdergruppe eller på et felt, man ikke selv er uddannet inden for.

Det var ikke altid ledervejen
Vivi Dahl var i en speciel situation, for selvom hun gerne ville noget mere og havde sin leders støtte, så vidste hun, at der ikke umiddelbart stod en stilling og ventede. Men hun tog kurset alligevel i håb om, at det ville blive relevant for hende en dag – og det gjorde det også:

- Jeg har ikke altid vidst, at jeg ville være leder. Men i løbet af de sidste mange år har det båret derhenad, også selvom jeg var i tvivl om lederrollen pga. det store ansvar med personaleledelsen. Men nu har jeg haft mulighed for at prøve det af gennem stillingen som konstitueret afdelingsleder, og det har været rigtig godt. Særligt fordi jeg kender institutionen og medarbejderne – så har jeg bare skullet koncentrere mig om den nye rolle.

Og der er også nogle ting fra COKs kursus, som Vivi Dahl tænker tilbage på og bruger i hendes nye rolle som leder i Randers Kommune:

- I Randers Kommune har man fundet inspiration i Leadership Pipeline i forhold til ledelsestænkningen. Det blev også nævnt på kurset. Det er rart, at når mine kollegaer snakker om det nu, så ved jeg allerede lidt om det og har et overblik over, hvad det indebærer. Vi lavede også en øvelse på kurset, hvor vi skulle placere os i forhold til typer. Jeg ved jo godt, hvordan jeg selv er, men den øvelse er også meget god at tænke ind i forhold til ens medarbejdere, for de er alle forskellige, og de motiveres af noget forskelligt. Så det synes jeg var et ret væsentligt aspekt fra kurset, slutter hun.

Deltag på kurset og bliv afklaret med, om en lederrolle er noget for dig nu, på sigt – eller slet ikke. Læs mere her.

Mest Læste

Annonce