EL vil forbyde privat børnepasning

Velfærd

19/04/2016 08:56

Nick Allentoft

Enhedslisten har fremlagt forslag i Folketinget om "afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger." FOA bakker op mens Liberal Alliance kalder det gammel-marxistisk.

Privat børnepasning skal skrottes.

Det mener Enhedslisten, der har fremsat lovforslag om 'afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger'. Forslaget skal i dag førstebehandles i Folketinget.

Det skriver Avisen.dk.

Problemet er - ifølge Enhedslisten - at de private børnepassere ikke er underlagt de samme kvalitetskrav som de kommunale og ikke skal følge læreplaner, selvom de får tilskud fra det offentlige.

Det må der nu sættes en stopper for, mener børneordfører fra Enhedslisten, Jakob Sølvhøj.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Kommunerne er helt åbenlyst med til at finansiere børnepasning, der ikke lever op til lovens kvalitetskrav, siger Jakob Sølvhøj til Avisen.dk.

Antallet af børn, der passes privat, stiger. En undersøgelse, som analysebureauet Bureau 2000 har lavet for FOA, skønner, at omkring 8.500 børn i år vil blive passet hos private børnepassere. Det er næsten to en halv gang så mange som i 2004.

Enhedslisten bliver bakket op af fagforbundet FOA, der mener, det giver god mening at sætte en stopper for udviklingen:

- Hver gang der bliver etableret en privat børnepasser, bliver en kommunal dagplejer fyret, og det er umuligt at kontrollere udviklingen, siger sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen til Avisen.dk.

Han er samtidig bekymret over manglende tilsyn med de private børnepassere.

Hos fagforbundet Krifa, der repræsenterer godt 800 private dagplejere, mener man ikke, at der er brug for kommunale tilsyn:

- De private børnepassere er allerede underlagt de strengeste kvalitetskrav - nemlig forældrenes krav. Hvis de ikke er tilfredse, så valgte de noget andet, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa, til Avisen.dk.

I regeringspartiet Venstre stemmer man nej til forslaget, og i Liberal Alliancen er der heller ikke opbakning at hente:

- Det er gammel-marxistisk i ordets mest ubehagelige betydning sådan at udradere borgeres ret til at tage deres egen skæbne i hænderne, siger børneordfører Merete Riisager (LA) om forslaget fra Enhedslisten.

Mest Læste

Annonce