Erhvervsliv jubler over udsigt til stop for opgavetyveri

Bæredygtighed

07/09/2017 11:56

Nick Allentoft

Det er urimeligt, at kommuner med skatteydernes penge i ryggen kan udfordre virksomheder, siger erhvervsliv. Hent udspillet her.

Det er intet mindre end fantastisk nyt for både små og store virksomheder, hvis der nu bliver sat klare grænser for, hvilke opgaver de offentlige myndigheder må løse. 

Sådan lyder det fra to af erhvervslivets organisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv. 

Reaktionen kommer, efter at regeringen netop har fremlagt et udspil, der skal forhindre det offentlige i at udføre opgaver, der ligger uden for det offentliges kerneområde. 

Både Dansk Erhverv og Dansk Industri har i mange år forsøgt at stoppe det, de kalder opgavetyveri. 

I Dansk Erhverv er holdningen, at det offentlige skal holde sig til sin kerneopgave og i stedet lade de private virksomheder om at drive virksomhed, siger den administrerende direktør, Jens Klarskov.

- Den virksomhed, der oplever, at det offentlige bevæger sig ind på virksomhedens område, synes jo, at det er helt urimeligt, at man med skatteyderpenge i ryggen kan udfordre danske virksomheder, siger han. 

Tine Roed, direktør i Dansk Industri, fortæller også, at virksomhederne er meget pressede, når kommunerne udbyder ydelser, som de længe har levet af. 

- De har gennem mange år ydet en service, og så pludselig melder kommunen sig på banen. Det er svært for virksomheder at konkurrere med kommunen, der har skatteborgernes penge i ryggen, siger hun.

Regeringens udspil indebærer blandt andet, at kommunale biblioteker ikke længere skal kunne udlåne bageudstyr. Eller at kommuner ikke skal sælge viden om it-systemer i konkurrence med private it-rådgivningsfirmaer.

Regeringen skal drøfte udspillet med Folketingets partier og forventer at kunne gennemføre initiativerne i første halvår 2018.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger om udspillet:

- Det er virksomhederne, som i sidste ende finansierer den offentlige sektor, og virksomhederne kan derfor ikke være tjent med at blive udkonkurreret af det offentlige på et unfair grundlag.

 

OVERBLIK: Regeringen ser problemer med unfair konkurrence Problemet med at kommuner bevæger sig ind på opgaver, som private kunne udføre, er så stort, at regeringen mener, at der bør gøres noget ved det. 

Der er dog stor uenighed om omfanget af det, kritikerne betegner som "opgavetyveri". KL-formand Martin Damm (V) har tidligere beskrevet det som "mindre end et hår i suppen".

Her er en liste med eksempler fra regeringens udspil "Fair og lige konkurrence".

Regeringen understreger dog, at eksemplerne stammer fra input fra erhvervslivet, og at den ikke har vurderet dem hverken fagligt eller juridisk.

* Et kommunalt bibliotek udlåner blandt andet værktøj, bageudstyr med videre gratis til brugerne i konkurrence med virksomheder, som sælger eller udlejer de samme artikler.

Det fremgår ikke, hvilken kommune der er tale om. Ritzau har kunnet finde frem til, at Odenses biblioteker på et tidspunkt har udlånt såkaldte "bæredygtighedskits" med udstyr til blandt andet bagning, fitness og fiskeri. Målet var at mindske ressourceforbrug.

Det projekt var finansieret af en pulje til grønne ildsjæle under Miljøministeriet. Men den udløb i 2015.

* En statslig selvejende organisation udvikler læremidler og digitalt undervisningsmateriale med henblik på salg på det private marked, som sker i konkurrence med private virksomheder.

* En statslig institution yder konsulent- og rådgivningsanalyser i konkurrence med blandt andet private markedsanalysevirksomheder, hvor der ifølge udspillet kan være konkurrenceforvridende ydelser som følge af unfair prissætning. 

* En statslig styrelse tilbyder rekrutteringsydelser i konkurrence med flere private rekrutteringsvirksomheder. 

* En kommune tilbyder borgerne gratis flishugning af haveaffald. Det er en ydelse, som flere private aktører også tilbyder.

* En række kommuner går sammen om at udvikle digitale løsninger med henblik på videresalg, som sker i konkurrence med flere private virksomheder. 

* En statslig støttet organisation tilbyder kurser i emner, der går langt ud over organisationens kerneopgave.

* En kommune vælger sit eget kontrolbud, men det viser sig efterfølgende, at kontrolbuddet indeholdt en række væsentlige fejl, som gjorde prisen alt for lav, for eksempel var omkostninger til afskrivninger ikke indregnet. 

* En statslig organisation forestår egen forlagsvirksomhed i konkurrence med private forlag.

Note: Regeringen oplyser i udspillet, at der ikke er foretaget en juridisk eller faglig vurdering af de angivne input.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce