Et halvt år efter valget: 21 lokalpolitikere har bedt om orlov

Politik

21/06/2018 08:50

Freja Eriksen

Flere kommunalpolitikere har tilsyneladende så svært ved at forene politik med deres privatliv, at de allerede har søgt orlov. Eksperter er ikke overraskede.

Sidder den du stemte på stadig i byrådet?

Det er måske lige værd at tjekke. For her et halvt år efter, at kommunerne fik besat pladserne i byrådssalene med nye politikere, har en hel del af dem allerede taget orlov. Det viser en optælling DR har lavet.

Alene på Sjælland har en eller flere politikere i 14 ud af 45 kommuner søgt om orlov, mens seks politikere helt har valgt at forlade kommunalbestyrelsen.

Én af dem er Carsten Oddershede (EL), der er valgt i Greve Kommune. For ham blev presset så stort, at han allerede i januar valgte at søge tre-måneders orlov.

- Jeg sidder i et lille parti, og der havde vi jo valgkamp henover efteråret samtidig med, at jeg har en familie og skrev speciale ved siden af. Så da jeg nåede slutningen af sidste byrådsperiode, var jeg fuldstændig udkørt og havde behov for at trække vejret, siger han til DR P4 København. 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Årsagerne til politikernes orlov tæller alt fra sygdom til travlhed med studier og arbejde ved siden af byrådet, mens fire er gået på barsel.

Og det er uundgåeligt, at nogle politikere trækker stikket en periode, vurderer Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, Dmjx.

- Der vil af helt naturlige grunde altid være politikere, der tager orlov. En helt oplagt grund er sygdom, en anden årsag er barsel. Så det er helt naturligt, at der også i kommunalbestyrelserne løbende er folk, der er på orlov, siger han til DR P4 København.

Dertil kommer, at presset på kommunalpolitikkerne de seneste år er steget markant. Det vurderer Ulf Hjelmar, der er forskningsleder i Det Nationale Forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive.

For i forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev antallet af kommuner kraftigt reduceret, samtidig med at sagerne blev mere komplicerede, siger han.

- Tidligere var det et fritidsjob at være lokalpolitiker. Nu ligner det et deltidsjob. I gennemsnit bruger kommunalpolitikere 20 timer på lokalpolitik ved siden af alt det andet, de har, siger han til DR P4 København.

Men selvom der vil være vælgere, der bliver skuffede over, at en kandidat tager orlov fra det kommunale hverv, så er det faktisk langt bedre end alternativet, siger Roger Buch.

- Det er jo bedre, at man søger orlov, end at man bare bliver væk fra møderne, siger han til DR P4 København.

Ifølge Ulf Hjelmar kan de voksende papirdynger og sværere vilkår for politikerne betyde, at det bliver sværere at tiltrække folk til byrådene fremover.

- Hvis det er så belastende og tidskrævende et arbejde med en forholdsvis lille betaling, kan man jo overveje, om det er tiltrækkende nok for alle grupper i samfundet. Der er jo nogle grupper for eksempel småbørnsfamilier og privatansatte, som vi ved allerede er hårdt hængt op, siger han til DR P4 København.

Carsten Oddershede fra Greve er tilbage fra sin orlov, men til næste valg er det slut.

- Jeg har taget den beslutning, at jeg ikke stiller op i næste valgperiode, siger han til DR P4 København.

Mest Læste

Annonce