EU-ledere klar til at forhandle fremtid med briter

Politik

23/03/2018 10:35

Nick Allentoft

Løkke glæder sig over EU-enighed om brexit på topmøde. Men stadig lang vej igen og småt med tid, lyder det.

De 27 lande, der bliver i EU efter brexit, har godkendt retningslinjerne for de kommende forhandlinger om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Det skriver EU-præsident Donald Tusk fredag på Twitter under et EU27-topmøde i Bruxelles.

- Beslutning: EU27 har vedtaget retningslinjer for det fremtidige EU-britiske forhold efter brexit, skriver EU-præsidenten.

Det handler først og fremmest om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien.

Forhandlingerne ventes at gå i gang inden for de kommende uger.

Europa-hjørnet

Europas lande og det europæiske samarbejde står med nogle af de største udfordringer siden Anden Verdenskrig. Det er derfor væsentligt med debat og åbenhed, og derfor har DenOffentlige valgt at etablere en selvstændig sektion for Europa-debatten. 

Alle aktører - kritikere og tilhængere - opfordres til at deltage i debatten enten med indlæg eller som egentlige udgivere, der tager et medansvar for at sætte fokus på Europas situation.

Følg Europa-debatten her.

Samtidig bakker EU-lederne op om at give en overgangsordning for Storbritannien.

Den skal vare fra den britiske exit 29. marts 2019 - om et år - til udgangen af 2020.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er glad for beslutningen på EU-topmødet.

- Glad for aftale om overgangsordning for Storbritannien og vedtagelse af retningslinjer for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, skriver statsministeren under topmødet på Twitter.

- Stadig lang vej igen og småt med tid til at nå endelig aftale om komplekse emner. Intet er aftalt, før det hele er aftalt, skriver han.

EU-landene foreslår en frihandelsaftale, der omfatter alle områder og er uden afgifter på varer.

De ønsker "et så tæt partnerskab med Storbritannien i fremtiden som muligt", hedder det.

Sådan et partnerskab bør også omfatte kampen mod terror og international kriminalitet, sikkerhed, forsvar og udenrigspolitik, står der i retningslinjerne.

Storbritannien vil både ud af det indre marked og EU's toldunion. Og det begrænser mulighederne for en aftale, lyder det fra EU.

- Det vil desværre have negative økonomiske konsekvenser, især i Storbritannien, hedder det direkte i EU's udspil til forhandlinger.

Donald Tusk har tidligere sagt, at det vil blive den første frihandelsaftale i historien, der løsner de økonomiske bånd i stedet for at styrke dem.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce