Færre forskere får penge: Det Frie Forskningsråd tilbagekalder opslag

Ledelse

11/12/2015 11:56

Nick Allentoft

Rådet skal spare 280 millioner kroner og tilbagekalder opslag af postdocstipendier til yngre forskere og mobilitetsstipendier.
Danske forskere får heller ikke del i det fulde internationalt anerkendte Topforsker-program Sapere Aude, idet rådet undlader at bedømme allerede indsendte ansøgninger. 10. december 2015

- Som følge af finanslovsbesparelserne ser vi os nødsaget til at skære til og sikre, at forskernes chancer for at få bevillinger ikke bliver ubærligt lave, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Rådet tilbagekalder derfor det allerede udsendte opslag af mobilitetsstipendier og individuelle postdocstipendier – begge opslag havde ellers ansøgningsfrist i foråret 2016. Rådet undlader også at udmønte midler til Sapere Aude: DFF-Topforsker i 2016, som blev offentliggjort i sommeren 2015 med forbehold for vedtagelse af finansloven for 2016. Rådet beklager, at 83 Sapere Aude Topforskerkandidater har ansøgt rådet forgæves. Alle ansøgere orienteres personligt.    Rådet har ikke ønsket at benytte en grønthøstermodel til at barbere beløb af samtlige virkemidler. Det giver mulighed for i 2016 at bidrage til at sikre, at 10 ud 100 forskere opnår penge til forskning. Rådet beklager, at tilbagekaldelsen af opslaget af de individuelle postdocstipendier og mobilitetsstipendier i foråret 2016 især går ud over de unge forskere.   - Ved denne beslutning har vi især taget hensyn til, at der er tale om ansøgninger, der ikke er skrevet endnu, understreger Peter Munk Christiansen. Bevillinger til de individuelle postdocstipendier, som er søgt i dette efterår, uddeles dog som planlagt i foråret.   Rådet vil i 2016 være tro mod kerneopgaverne og fortsat investere i originale idéer, internationalisering af dansk forskning og vækstlaget via de øvrige, uberørte virkemidler. Der er fortsat finansiering af postdoc-forløb som en del af bevillingerne.    Men det får konsekvenser, at rådet har 280 millioner kroner mindre til rådighed i 2016. Ved besparelsen rammes forskningsverdenen, forskernes udviklingsmuligheder og spillerummet til originale idéer. Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen siger:   - Mulighederne for at forfølge originale idéer med potentiale til at udvikle vores samfund og erhvervsliv vil blive indskrænket væsentligt og en række samfundsgevinster ser dermed ikke dagens lys. Som forskningsråd har vi en ambition om at skabe mest mulig positiv effekt. Det Frie Forskningsråd investerer risikovilligt i de mest innovative idéer, som vi ved bidrager med stor samfundsimpact. Vi støtter samtidig bredden af fagområder og vækstlaget, fordi unge forskere kan afprøve originale idéer med finansiering fra os. Men for 2016 har vi været nødsaget til at sikre, at i det mindste nogle af vore virkemidler giver reelle bevillingschancer som alternativ til grønthøster og ubærligt lave succesrater til alle. Spareøvelsen understreger vigtigheden af fremadrettet at få større budgetsikkerhed til Det Frie Forskningsråd på linje med den flerårige budgetsikkerhed, der er tildelt universiteterne og GTS-institutterne.

Mest Læste

Annonce