Fagforeninger udfordrer gyldighed af lockoutvarsler

Velfærd

14/03/2018 08:01

Freja Eriksen

Endnu et bevis på det elendige forhandlingsklima for de offentlige overenskomster, kalder arbejdsmarkedsforsker fagforeningernes udfordring af gyldigheden af lockoutvarsel.

Fagforeningerne for de offentligt ansatte stiller sig tvivlende over for, om flere af de varslinger af lockout, som de offentlige arbejdsgivere har udsendt, er gyldige.

Det siger Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsligt ansatte. 

Hans udtalelse kommer, efter at arbejdstagernes forhandlere på det statslige, regionale og kommunale område tirsdag aften har holdt koordineringsmøde i København.

- Vi har nogle, der nu sidder og kigger på, om lockoutvarslerne overholder reglerne, siger Vinther.

- De forskellige organisationer kigger på, om de er udtaget efter reglerne. Det er klart, at der vil blive reageret, hvis ikke de er.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, forklarer, at nogle af varslerne er for upræcise. Han uddyber, at det er på kommunernes og regionernes område.

- Vi har udvekslet erfaringer på områderne og kigget på, om det er gjort på en måde, så vi kan identificere de medlemmer, som vil blive omfattet af lockouten, siger han.

FOA har givet deres modpart to dage til at komme med en "tilstrækkelig uddybning".

- Ellers skal der være fællesmøde, som er vejen på vej mod et arbejdsretskrav fra vores side om, at deres lockoutvarsler skal præciseres yderligere, siger Dennis Kristensen.

- Hvis de har så store mangler, at vi får ret i, at de ikke er gyldige, så skal der varsles forfra. Det er nok en noget længerevarende proces.

Regioner forstår ikke kritikken 

I Danske Regioner forstår de ikke kritikken af varslernes præcision. Slet ikke når det gælder det psykiatriske område.

- Vi er helt uforstående over for kritikken, for vi har ikke lockoutet psykiatrien, hvilket vi meget tydeligt har kommunikeret. Derfor bør der ikke være noget at være i tvivl om.

- Men vi tager selvfølgelig gerne et møde med fagforeningerne - især hvis vi modtager en begæring om et fællesmøde. Men det er ikke sket endnu, oplyser Danske Regioner i en mail.

Hos kommunerne vil man drøfte sagen onsdag, oplyser KL.

FOA har givet arbejdsgiverne to dage til at komme med en uddybning.

Efter at fagforeningerne og arbejdsgiverne opgav at finde en aftale, er parterne mødtes hos forligsmand Mette Christensen.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

FOA-formand Dennis Kristensen oplyser, at parterne har drøftet frokost og lærernes arbejdstid. Det er to af de tre store knaster i forhandlingerne. Han forventer, at parterne bevæger sig videre til lønkrav.

Dennis Kristensen beskriver forhandlingerne om løn som "paraplyen" over forhandlingerne.

Forsker: Elendigt forhandlingsklima hos konfliktparter

Endnu et bevis på det elendige forhandlingsklima for de offentlige overenskomster.

Sådan betegner professor Henning Jørgensen det seneste skridt fra de offentligt ansattes fagforeninger. De sår nu tvivl om, hvorvidt arbejdsgivernes varsel om lockout overhovedet er gyldige.

- Det fortæller om et forhandlingsklima, der er brudt helt ned. Det er måske dårligere, end det nogensinde har været, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Ifølge Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ligner det et forsøg fra fagforeningerne på at få modparten til at se uansvarlig ud.

- Der kan være den realitet i det, at varslerne er for generelle.

- Men man må også sige, at det er et led i kampen om at fremstille modparten som den, der udløser en storkonflikt, hvis den kommer, siger professoren.

En konflikt, der berører så mange offentlige ansatte på tværs af områder, er aldrig set før. Derfor er parterne bange for at få skylden for de store forstyrrelser i samfundet, en storstrejke eller lockout vil medføre.

- Derfor tager man allehånde midler i brug for at vinde befolkningens gunst, også igennem medierne, siger Henning Jørgensen.

Den ulmende konflikt bunder især i tre store knaster: lønstigninger, betalt spisepause og lærernes arbejdstid. For tiden mødes parterne i Forligsinstitutionen for at se, om de kan nærme sig hinanden.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce