Filosof og fremtidsforsker til offentligt ansatte: Du skal selv sige fra

Velfærd

22/01/2013 14:49

Nick Allentoft

Red dig selv, før systemet opsluger din identitet og frihed. Så kort kan budskabet fra to markante meningsdannere opsummeres. Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen og filosof Pia Lauritzen er skånselsløse i deres opråb til offentlige medarbejdere, der vil ud af socialkrisens halsgreb.

Links til Anne og Pias indlæg om Socialkrisen

Pia Lauritzen og Anne Skare Nielsen har på opfordring forholdt sig til artiklerne om socialkrisen. Læs deres svar her:

Pia Lauritzen: Fatal konstruktionsfejl i velfærdsstaten

Anne Skare Nielsen: Ikke mere, men bedre

De står begge to uden for og kigger ind, men som enhver anden dansker har de også oplevet systemet på nært hold som mødre med børn, borgere og familiemedlemmer. De er vokset op i velfærdsstatens institutionssystemer og som voksne har de etableret en karriere, hvor de gør en forskel, stiftet familie, fået børn og bekendt sig til en tilværelse, hvor mening og resultater betyder noget. Anne Skare Nielsen og Pia Lauritzen er begge iværksættere, debattører og kvinder, der tør tage et skridt foran flokkene – og så bruger de en stor del af deres tid på at arbejde for og med offentlige aktører.

De er skånselsløse i deres diagnose af socialkrisen.

”Det er alle os velmenende veluddannede akademikere, der er problemet. Der er alle os, der har taget en uddannelse, der nok tillader én at sætte mange kloge ord sammen i en lang sætning, men vi evner ikke at slå et søm i en væg uden at bøje hammeren. Vi gider godt bruge 6 måneder på at skrive en føljeton om hvordan man på et plejehjem løfter en støvsuger op på første sal, men hvis vi bliver bedt om at give en hånd med ved støvsugningen eller pudse næsen på vores egne forældre, så bliver vi sgu sure,” siger Anne Skare Nielsen, der selv er uddannet biolog, kandidat i statskundskab samt stifter og direktør i Future Navigator. Hun suppleres af Ph.d. og mag.art. i filosofi Pia Lauritzen, der sætter udfordringen ind i et større perspektiv.

”Udviklingen skyldes en fatal konstruktionsfejl i velfærdsstaten. Med velfærdsstaten følger en række betragtninger om retfærdighed, som er livsfarlige, når de overlades til et system. Retfærdighed, rettigheder, livskvalitet og værdier opløses når det sættes på formel. Det, der betyder mest ophører med at have betydning, når det ikke er mig, der har ansvaret for, at det lever og gør en forskel, men det system og de regler, jeg er underlagt,” siger Pia Lauritzen.

Læs også: Kiær: Tag ansvar for socialkrisen

Anne Skare Nielsen peger videre på, at det ikke skyldes onde mennesker, men et ondt system.

”Det kan godt være, der findes et dobbelt socialsystem, men så skyldes det et ondt system, der lever af kompleksitet og som absorberer den frie vilje, empatien og den sunde fornuft. Det onde system elsker møder, bureaukrati, udvalgsarbejde og juristeri, for det sender 80 procent af befolkningen på mental folkepension,” mener Anne Skare Nielsen.

Red dig selv

Både Lauritzen og Skare Nielsen er fuldstændig enige om, at den enkelte medarbejder skal træffe fundamentale beslutninger om fremtiden. Begge to opfordrer offentlige medarbejdere til at sige fra præcis som flere socialrådgivere, der nu etablerer sig som private rådgivere i afmagt over socialkrisen. DenOffentlige.dk har i flere artikler beskrevet, hvordan socialrådgivere siger fra og nu direkte advarer om lovbrud i kommunerne. Pia Lauritzen forstår ikke, hvorfor endnu flere ikke siger fra.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

”Problemet er ikke, at der er tidligere offentligt ansatte, der har taget konsekvensen af de horrible forhold og etableret et parallelt privat sopcialsystem. Problemet er, at der ikke er flere, der gør det,” siger Pia Lauritzen, og fremhæver, at hendes kritik er meget konstruktivt ment.

”Vi taler så meget om de borgere, der svigtes, og det skal vi også. Men måske burde vi også tale om de borgere, der svigter. Sig selv og hinanden, fordi systemet har aflært dem, hvordan man tager stilling og ansvar,” påpeger Lauritzen, og suppleres af Skare Nielsen, der kommer med en opfordring til hver enkelt offentligt ansat.

”Det kræver mod at sige ”stop – ikke mere, kun bedre.” Men det er det, du skal sige. Du skal kæmpe for retten til at udføre dit arbejde. Du skal måle din succes på, hvor meget du evner at påvirke andre menneskers liv positivt. Du skal turde sige til de andre led i kæden ”jeg beklager, men jeg kan simpelthen ikke se hvor denne lov, regel, rapport, direktiv eller hvad det nu er, skaber værdi for os i vores arbejde.” Du er nødt til at komme tilbage med noget der er konkret brugbart og handlingsorienteret.” Du skal simpelthen spørge dig selv, om du vil leve et liv med papirskubberi eller arbejde et sted, hvor du skaber løsninger, der gør andre menneskers liv bedre,” erklærer Anne Skare Nielsen.

Mest Læste

Annonce