273 tatoveringssteder havde i 2022 tilsynsbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen, og resultaterne viser, at der er god grund til kontrollen med, at reglerne bliver fulgt af hensyn til kundernes sikkerhed.
Kun 28 steder var der ikke noget at komme efter, og otte steder slap med vejledning om forbedringer, mens 237 tatoveringssteder blev mødt af krav om at efterleve tatoveringsreglerne.
Blæk, udstyr og hygiejne
En hyppig fejl var, at tatoveringsstederne ikke kunne fremvise den krævede dokumentation for blækket, de havde anvendt til tatoveringer. Det var et problem på næsten 50 procent af tilsynene.
Lige så ofte var der fejl ved opbevaringen af tatoveringsudstyret. Det skal efter reglerne opbevares i lukket skab, skuffe eller kasse, men udstyret var på halvdelen af tatoveringsstederne ikke gemt væk.
Blandt andre problemer, der blev registreret ved tilsynene, var, at næsten hver tredje tatovør ikke havde bevis for hygiejnekursus, og at cirka 20 procent af tatovørerne ikke havde styr på korrekt håndhygiejne. Derudover sørgede cirka hvert fjerde sted ikke for at forberede kundernes hud korrekt, før tatoveringen begyndte.
"Hygiejne er helt afgørende for kunderne, når der tatoveres, og derfor er det et krav, at tatovører skal have gennemført et hygiejnekursus. Men de skal selvfølgelig også bruge det, de har lært om hygiejne, når de tatoverer kunderne i hverdagen, og det kan vi se, at der er en del, der glemmer," siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Som kunde hos en tatovør skal man have udleveret informationsmateriale, der er udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed, inden tatoveringen begynder. Hos cirka hver tredje af de kontrollerede tatoveringssteder blev informationen ikke udleveret.
"Som kunde har man krav på at vide, hvad man skal være opmærksom på, både inden man træffer beslutningen om at blive tatoveret og bagefter. Og det er tatovørens ansvar, at kunderne får informationsarket," siger Søren Assenholt Muff.
Tjek listen og giv besked
De 273 kontrollerede tatoveringssteder er alle registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, hvor tatoveringsstedsregistret kan ses på www.sik.dk/tattooregister. Men tilsynene viste, at der ikke helt var styr på, hvilke tatovører der arbejdede på tatoveringsstederne.
Cirka på hvert femte tatoveringssted var oplysninger om tatovørerne ikke opdateret i tatoveringsstedsregistret. Det skal ske inden for rimelig tid, når tatovører stopper, eller der kommer nye til, typisk inden for to uger.
"På de tatoveringssteder, der er registrerede, fører Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med, at bl.a. hygiejnen er i orden, og at tatovørerne har været på hygiejnekursus. Det har stor betydning for, at man som kunde kan være tryg, når man beslutter sig for at få en tatovering," siger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at forbrugere gør opmærksom på tatoveringssteder, der ikke er registrerede. Det kan fx ske med en email til [email protected] eller via www.sik.dk/tip.
"Giv os besked, hvis du kender til et tatoveringssted, der ikke er blevet registreret. Så har vi mulighed for at kontrollere oplysningerne og evt. bede politiet gribe ind over for ejeren. Det er ulovligt at tatovere kunder på et tatoveringssted, der ikke er registreret, og det kan koste bøder," understreger Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen vil orientere brancheforeningerne for tatovører om de problemer, der er konstateret ved tilsynene. Dermed kan de informere medlemmerne om, hvad de bør være særligt opmærksomme på.