867 kvadratkilometer fynsk luftrum dedikeret til flyvning med droner, og hvor fly fremover kommer i anden række.
Det er den afgørende forudsætning for det internationale dronetestcenter, som officielt indvies fredag i HCA Airport i Odense af hele tre ministre.
Sammen med en hurtigere godkendelse af droneflyvninger og med forskere og laboratorier fra blandt andet Syddansk Universitet tæt på er målet nu at skabe et dansk eksporteventyr på et felt, hvor Danmark er med i førertruppen.
Om fem år skal droneindustrien være Danmarks hurtigst voksende industri. Det er filosofien bag UAS Danmark - Danmarks Dronecenter i den fynske lufthavn.
Regeringen støtter visionen og har derfor afsat det omtalte luftrum over Nordfyn, hvor dronerne får førsteret på at flyve, så de kan testes, når de er ude af syne.
- Med de nye udvidede muligheder for droneflyvninger kombineret med erhvervslivets og SDU's engagement kan vi opbygge et dronemiljø, der er internationalt konkurrencedygtigt og tiltrække virksomheder, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juhl (S).
Lederen af SDU Dronecenter, Brad Beach, kalder centret unikt i Danmark, Europa og USA.
- Der er andre dronecentre i verden. Men det samlede tilbud gør dette center unikt. Især muligheden for at teste droner under mange forskellige forhold: Over hav, land og tæt på den tredje største by i Danmark, siger han.
Han peger på, at der allerede er stor interesse for centret fra virksomheder i Holland, Sverige, Tyskland, Frankrig og USA.
I Dansk Industri har branchedirektør Michael Svane også meget store forventninger til et fynsk droneeventyr med international gennemslagskraft.
- Det kan blive begyndelsen på et stort dansk væksteventyr i et flot samspil mellem offentlige og private deltagere, siger han.
- Vi har kun set toppen af isbjerget, når vi taler potentialet for droner. En konsulentrapport anslog i 2015, at der over en kortere årrække er mulighed for 15.000-20.000 arbejdspladser i Danmark i kølvandet på et dansk dronetestcenter, siger han.
Sådan indrettes det nye droneluftrum
* Normalt bliver lukkede luftrum som det på Nordfyn kun afsat til militære formål. Men det nye særlige luftrum over Nordfyn er fastlagt og vil figurere på det officielle kort over det danske luftrum, Aeronautical Information Service (AIS).
* HCA Airport får ansvaret for at planlægge flyvningerne.
* Luftrummet opdeles i tre separate områder for at muliggøre forskellige operationelle missioner.
* På ethvert tidspunkt kan de enkelte områder eller alle tre områder være aktive. Hvis område 2 og 3 er aktive, kan bemandede flyaktiviteter finde sted på HCA Airport i område 1.
* I område 3 kan dronevirksomheder for eksempel teste deres drone i at levere pakker til skibe på havet og redningsaktioner på havet.
* I område 2 kan dronerne testes i opgaver inden for landbrug og vindmølleinspektion.
* Område 1 omfatter de lufthavnsrelaterede aktiviteter.
Kilde: Syddansk Universitet
/ritzau/
Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding.