Hvis du ikke allerede har fået den pakket ud, så er det på tide: Det danske vejr lige nu er for alvor grillvejr!
Du har fundet den frem, du er klar til at fyre op under kullene eller tænder for gassen, men har du nu også styr på det hele? Ja da, du har jo grillet i årevis!
Tro om igen.
Mange har nemlig en række dårlige vaner omkring deres grill, der ikke bare forringer det endelige resultat af maden, men som også kan forkorte levetiden på det elskede udstyr!
Så læs videre og se, om du også har en de fem dårlige vaner, eksperterne hos Tom's Guide advarer mod, når det kommer til at grille.
1. Tag dig tid til rengøringen
Eksperternes bedste tip er at tage dig tid til at rense din grill. Dette er en opgave mange af os udsætter, primært fordi grill ofte er store, besværlige og besværlige at rengøre. Desuden kan grillning efterlade rester på materiellet, som er genstridige at fjerne. Uanset dette er det nu stadig vigtigt at rense din grill.
Hvis du undlader at rengøre din grill mellem brug, kan smag fra din tidligere madlavning forurene det, du laver næste gang. Dertil kommer, at bakterier og uønskede stoffer, herunder kræftfremkaldende stoffer, også kan sprede sig.
Hvad angår selve grillen, kan rester påvirke den overordnede varmefordeling og mindske dens ydeevne. I alvorlige tilfælde vil en snavset grill i sidste ende kæmpe for at fungere.
Så rengøring af din grill er en afgørende del af at vedligeholde den og hjælpe den med at holde længere. Eksperterne anbefaler at rense ristene og fjerne synlige madrester efter hver brug. Du kan bruge en robust grillbørste til at hjælpe dig med dette. Bare sørg for, at børsten passer til det materiale, du skrubber, ellers kan du ty til en mikrofiberklud.
Hvis du køber en grillbørste med børster, så sørg for, at det er et design af høj kvalitet, da disse har været kendt for at knække af under rengøring.
Der vil være behov for en dyb rengøring hver 2-3 måned, hvor du skiller grillen ad og kommer ind i alle kroge, selvom du bør måske at gøre dette oftere afhængig af brug.
2. Vær kritisk med, hvad du griller
Tro det eller ej, en grill kan ikke tilberede alt. Der er visse fødevarer, som ikke vil skabe andet end rod, når du prøver at tilberede dem. I modsat fald kan nogle ingredienser endda udgøre en brandfare.
For eksempel producerer bacon meget fedt, når det tilberedes - fedt, som nemt kan antændes, når det udsættes for åben ild.
Fed mad generelt kan forårsage opblussen på en grill. Dette sker, når det resterende fedt drypper ned i brændstofkilden - ofte trækul. Små stikflammer er en naturlig forekomst ved det at grille, men du vil gerne holde det på et minimum, fordi de kan ødelægge din mad og udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis flammen kommer ud af kontrol.
Prøv at begrænse mængden af fedt og olier, der bliver lagt på grillen for at undgå opblussen - trim kødstykkerne og marinér sparsomt før grillning. Flyt fødevarer væk fra ilden, hvis der skulle opstå en flamme.
Lad heller ikke fedtrester samle sig i din grill, ellers kan dette udgøre sin egen fedtbrandfare. Sørg for, at dette kontrolleres efter hver brug som en del af din rengøringsrutine.
3. Opbevar den korrekt
Når din grill ikke er i brug, bør den ikke efterlades udsat for vejr og vind. Forvitring kan forårsage alle mulige skader, bl.a. rust. Langvarig udsættelse for sollys kan også forårsage falmning, og dyrelivet i sig selv kan føre til ridser og buler.
Mellem daglig brug, og når udstyret er tørt efter rengøring, skal du lukke låget og dække den med et vandtæt betræk.
Hvis din grill har propantanke, skal du sørge for at slukke for disse mellem brug også. Dette forhindrer en gaslækage, hvis grillen skulle tændes ved et uheld, eller hvis dyrelivet skulle tygge gennem gasslangen.
At lade propantankene være tændt permanent kan også forårsage en reduceret gasstrøm fra grillen, hvilket forhindrer den i at nå fuld temperatur i fremtiden. I sidste ende, for både sikkerhedens skyld og din grills ydeevne, skal du lade propantanke være slukkede, når de ikke er i brug.
Hvis du skal opbevare din grill i længere tid, f.eks. hen over vinteren, er det bedst at afbryde propantankene og bfå grillen i ly indendørs. Et skur eller garage kan være ideelle steder. Sørg dog for at efterlade propantankene udendørs i sikker afstand.
4. Vær opmærksom på risten
Grillriste kommer i en række forskellige materialer. Nogle er af rustfrit stål, mens andre er porcelænsbelagte eller bare almindeligt gammelt støbejern.
Afhængigt af, hvad du har, vil det påvirke tilberedningsydelsen såvel som den bedste rengøringsmetode. Men oven i købet vil det også påvirke de tilgængelige værktøjer og det tilbehør, du kan bruge.
Porcelænsbelagte riste bliver let ridsede, og en typisk stålbørste, der bruges til daglig rengøring, kan sætte sine spor. Så du bør bruge en blødere løsning designet til en sådan overflade, såsom en mikrofiberklud eller en nylonbørste.
Støbejern er ret modstandsdygtigt over for ridser, men det er ikke gode venner med vand. Hvis støbejern udsættes for vand i længere tid, uanset om det er gennemblødt eller selv om det efterlades til lufttørre efter vask, kan dette fremme rust. Så vær ekstra forsigtig, når det kommer til at rengøre denne overflade, så den holder længere.
Det siger sig selv, at du altid kun bør bruge dit grillværktøj til det dertil beregnede formål og intet andet. Du kan beskadige din grillrist og skabe en sikkerhedsrisiko, hvis du gør andet.
5. Hold øje med rust
Selvom du måske gør alt for at rengøre din grill og opbevare den korrekt, kan rust stadig dukke op. Dette sker, når din grill udsættes for fugt, og du vil ofte finde det på grillristene, men pletter kan vise sig over hele udstyret.
Hvis du bemærker rust på din grill, skal du håndtere det så hurtigt som muligt. Jo længere, du lader den stå, jo mere vanskelig kan det være at fjerne. Du vil heller ikke have, at det påvirker smagen af det, du laver, eller at dele af det brækker af i din mad.
For at fjerne rust kan du enten købe en dedikeret rustrenseløsning, som passer til overfladen på din grill, eller du kan blande dit eget hjemmelavede rengøringsmiddel. Du skal blot kombinere destilleret hvid eddike med bagepulver for at skabe en pasta og påføre den på de rustne pletter på din grillrist og lad den sidde i 30 minutter.
Når tiden er gået, skrubber du med varmt sæbevand og skyller. Prøv at holde din grill så tør som muligt i fremtiden for at forhindre yderligere rust i at udvikle sig